Pomenirea eroilor români de sărbătoarea Înălțării Domnului

De sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, joi, 17 mai, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroii neamului românesc în catedrale, biserici, mănăstiri, la cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și străinătate. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte ­Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.

Manifestări deosebite au fost organizate de Ministerul Apărării Naționale în Parcul Carol, la Monumentul Ostașului Necunoscut. La acestea a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii ­Ortodoxe Române.

Evenimentele din Parcul Carol au debutat cu o slujbă religioasă și un ceremonial militar, fiind prilejuite și de împlinirea a 95 de ani de la amenajarea Mormântului Ostașului Necunoscut. Ziua Eroilor de anul acesta a coincis cu data la care au fost aduse la București osemintele Ostașului Necunoscut al României și înhumate în Parcul Carol I – 17 mai 1923.

Potrivit basilica.ro, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt în deschiderea ceremoniei, după care a citit lista cu numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial care sunt înhumați în Botoșani, județul din care provine Preasfinția Sa. Ierarhul a vorbit despre modul în care Biserica a cinstit mereu memoria celor care și-au jertfit viața pentru apărarea țării, a credinței și a neamului nostru. Aceștia sunt pomeniți de Biserică neîncetat, la fiecare slujbă fiind rostite rugăciuni pentru sufletele lor. „Nu există Liturghie în care să nu fie pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile care s-au jertfit pe câmpurile de bătălie pentru apărarea țării, a credinței noastre ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, lucru realizat la 1918 și pe care îl comemorăm în anul acesta, și pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român”, a arătat Preasfinția Sa.

Celor prezenți s-a adresat, de asemenea, col. (r) Ion Giurcă, care a subliniat că cere­monia a fost dedicată eroilor din Primul Război Mondial, dar trebuie amintiți toți cei care au trecut la cele veșnice făcându-şi datoria față de patrie. În continuare, mai mulți militari, dar și civili au rostit numele eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Potrivit Agerpres, în 1919, la finalul Marelui Război, Armata Română a înregistrat peste 334.000 de militari morți în luptă sau în prizonierat, înhumați pe teritoriul României și al altor 20 de state europene, în peste 900 de cimitire ale eroilor, gropi comune, osuare și mausolee. De asemenea, pe teritoriul României au fost înhumați în perioada 1914-1919 peste 32.000 de militari, aliați și inamici, aparținând de 15 state europene.

În anul 1920, printr-un decret-lege, autoritățile române au declarat Ziua Eroilor drept sărbătoare națională, celebrată de Ziua Înălțării Domnului. Decizia a fost preluată în 1995 de Parlamentul României și, ulterior, în 2003, prin legea privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război, a fost proclamată drept sărbătoare națională a poporului român.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns