Pomenirea Arhiepiscopului Eftimie Luca la Roman

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, în ziua de pomenire a celor adormiți, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și ­Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjuraţi de un sobor de slujitori, au săvârșit slujba ­Parastasului, la trecerea a șase ani de la nașterea în ceruri, pentru vrednicul de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978 și 2014.

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat sâmbătă la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de soborul preoților și diaconilor de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, în prezența celor doi arhiepiscopi, iar apoi la pomenirea ­Arhiepiscopului Eftimie Luca. După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76-lea ierarh pe scaunul de la Roman.

În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie „cel bun”, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii.

„Astăzi ne-am adunat aici pentru a face pomenire Arhiepiscopului Eftimie, cel care a fost predecesorul nostru în scaunul arhieresc de la Roman, scaun ocupat de peste 600 de ani neîntrerupt, «Eftimie cel bun» fiind cel de-al 76-lea ierarh care a stat pe acest scaun vlădicesc. A face pomenire înseamnă a-ți aduce aminte. Este foarte important ca în această lume amnezică să facem anamneză de tot ce au lăsat pozitiv și frumos înaintașii noștri, mai ales unde ­Biserica a avut o organizare aparte și a putut răspunde de-a lungul veacurilor la nevoile spi­rituale ale credincioșilor, preo­ților, monahilor și monahiilor care își duceau viața sub binecuvântarea omoforului spiritual al chiriarhului locului. Arhiepiscopia noastră are unicitatea ei în istoriografia ortodoxă. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am fost generația care îi continuăm activitatea fostului ierarh. Încercăm să continuăm și să adăugăm cărămida rânduită nouă de providență la edificiul spiritualității înaintașilor și al credinței noastre stră­moșești ortodoxe”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.

În cuvântul special rostit cu acest prilej, Arhiepiscopul Ioachim a mulțumit pentru prezența în rugăciune a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic de la Suceava și a explicat necesitatea pomenirii celor adormiți în Domnul întru nădejdea Învierii veșnice.

La final, părinții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor de la Roman.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns