Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii românești din Allegan, SUA

Luni, 17 iunie, la praznicul Sfintei Treimi, Înalt­prea­sfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor Două Americi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Allegan, statul Michigan, SUA. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte ieromonahul Atanasie Popescu, duhovnicul mănăstirii, și diaconul Aurel Pâra. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Nicolae, împreună cu obștea și credincioșii, a mers în procesiune spre locul viitoarei biserici a mănăstirii și a sfințit piatra de temelie, rostind rugăciuni de binecuvântare a locului și a lucrătorilor. La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat obștea și a dăruit mănăstirii o icoană cu Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Biserica este închinată Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

„Sfântul Ioan Iacob de la Neamț fusese deja ales ca al doilea ocrotitor al mănăstirii când aceasta se afla la New York, atunci când părintele ieroschimonah Iacob Bârsan, fiul duhovnicesc al Sfântului Ioan Iacob, a vizitat mănăstirea și a lăsat ca binecuvântare un brâu preoțesc al sfântului. De aceea, noua biserică, a cărei piatră de temelie a fost pusă acum, este închinată Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, care, fiind un sfânt care a trăit departe de țara sa natală, poate fi socotit drept ocrotitor al diasporei, al tuturor celor care din diferite motive au părăsit România, dar totuși încearcă să nu-și părăsească și lumina credinței pe care înaintașii lor au
păstrat-o cu multă grijă și nenumărate jertfe.

Ocrotirea sfântului a fost simțită și mai mult atunci când, în arhiva mitropoliei, duhovnicul mănăstirii a găsit mai multe scrisori ale Sfântului Ioan Iacob adresate vrednicului de pomenire Arhiepiscop Victorin Ursache, precum și numeroase scrisori ale ucenicului sfântului, monahul Ioanichie Pârâială, care vor vedea lumina tiparului în viitorul apropiat”, a menţionat ieromonahul Atanasie Popescu, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Allegan, statul Michigan, SUA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns