În perioada 27 aprilie – 2 mai 2016, 76 de tineri pelerini, proveniți din multiple țări ale lumii, au participat, în București, la celebrele, de acum, Întâlniri europene, organizate de comunitatea monastică de la Taizé. Evenimentul a fost menit să faciliteze cunoaşterea practică a tradițiilor și frumuseții Ortodoxiei românești, dar și a culturii românești, tinerii fiind cazați în sânul familiilor ortodoxe din cadrul a zece parohii bucureștene. Aceștia s-au arătat încântaţi de posibilitatea de a împărtăși străinilor credința ortodoxă şi tradiţia românească.

 

Legăturile dintre Taizé și România

Taizé este o comunitate monastică creștină din Franța, fondată de fratele Roger în anul 1940. În zilele noastre, aceasta găzduiește 100 de călugări din 25 de țări. În acord cu tradiția monahală creștină, aceștia primesc și găzduiesc pelerini (în special tineri) sosiți de pretutindeni. Pelerinii sunt, de asemenea, invitați să participe, pentru o săptămână, la viața comunității: un trai simplu, în rugăciune, muncă și ajutor reciproc. Același gen de întâlniri cu tinerii sunt organizate și în alte părți ale lumii, nu doar în Franța.

Legăturile dintre Taizé și România au o veche tradiție. Astfel, începând cu anii ’60, unii dintre conducătorii Bisericii Ortodoxe Române au vizitat comunitatea din Franța și, pe parcursul anilor ’70 și ’80, o parte din călugării de la Taizé, împreună cu alți tineri voluntari, au călătorit în România. Aici au vizitat mănăstiri și au intrat în legătură, într-un mod discret, cu ierarhia bisericească și cu alți creștini din țară. Deși păreau simple semne de solidaritate, aceste vizite au urmărit să întărească credința și speranța românilor, creând o foarte puternică relație între comunitatea din Taizé și poporul român.

În ianuarie 1990, imediat după căderea regimului ceaușist și deschiderea granițelor, fratele Roger a venit la București. Aici a fost primit de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist și i-a cunoscut pe părinții Constantin Galeriu și Dumitru Stăniloae, intrând în contact, totodată, cu foarte mulți preoți și credincioși. După acest moment, mii de tineri români, coordonați de către parohiile și eparhiile lor, au început să vină la Taizé, de-a lungul verii, dar și la întâlnirile europene, organizate de către comunitate într-unul dintre orașele mari ale lumii, în preajma Anului Nou. În ultimii ani, fratele Alois, noul stareț și succesorul fratelui Roger, a vizitat România în multiple rânduri, fiind bine primit de către ierarhie și mireni.

În ultima perioadă, mai mulți tineri s-au alăturat fraților de la Taizé în dorința acestora de a descoperi bogăția liturgică și duhovnicească a Ortodoxiei. În acest sens, au avut loc întâlniri la Istanbul (2013), cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, și cu ceilalți credincioși din oraș; la Moscova (2011, 2015), în Săptămâna Patimilor și de Paști; în Belarus și Ucraina, de Paști (2015).

 

Pelerinajul în capitala României

În 2016, această căutare a spiritualității ortodoxe a continuat printr-un pelerinaj la București, în vederea participării la slujbele din Săptămâna Patimilor și Sfintele Paști. Totodată, acesta a fost și un prilej de a descoperi vitalitatea parohiilor ortodoxe, dar și de a discuta despre provocările pe care acestea le resimt în societatea postmodernă românească și europeană.

Din cei 76 de pelerini veniţi la Bucureşti, numai 6 erau ortodocşi, restul aparținând altor confesiuni creștine, iar una dintre fete (din Franța, dar cu rădăcini în Ucraina) a fost botezată, după slujba Învierii, în cadrul parohiei unde a fost găzduită.

Tinerii au sosit miercuri, 27 aprilie 2016, cu diferite mijloace de transport, și au fost întâmpinați de voluntari ai ASTO, LTCOR – Sector 1 și LTCOR – Sector 4, care i-au îndrumat spre Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București. În Amfiteatrul Dumitru Stăniloae, pelerinii s-au întâlnit unii cu alții și au primit informații utile despre felul în care va decurge pelerinajul, după care au participat la un scurt tur ghidat al Mănăstirii Stavropoleos și al Centrului vechi. Ziua următoare, în Sfânta și Marea Joi, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Sfântul Spiridon – Nou şi la Denia celor 12 Evanghelii (în parohiile gazdă). Programul aceleiași zile a cuprins vizite pentru descoperirea tradițiilor și culturii românești la Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național de Artă al României și la Palatul Parlamentului. În Sfânta și Marea Vineri, pelerinii au participat la Slujba scoaterii Sfântului Epitaf săvârșită la biserica Parohiei Sfântul Pantelimon și la Denia celor 12 Evanghelii (în parohiile gazdă). De asemenea, au fost desfășurate activităţi social-filantropice la Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie şi Școala gimnazială Maica Domnului. În ultima zi a Săptămânii Mari pelerinii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată în parohiile-gazdă și au vizitat Mănăstirea Cernica.

Praznicul Învierii Domnului a fost petrecut la bisericile parohiilor gazdă (pentru slujba din cursul nopții), la Catedrala Sfântul Spiridon – Nou (pentru slujba Vecerniei – a doua Înviere) și la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif (pentru rugăciune de seară). Tinerii din comunitatea Taizé au fost primiţi în prima zi de Paşti la Palatul Patriarhiei de Preafericitul Părinte Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre le-a vorbit celor 80 de tineri veniţi din peste 20 de ţări despre frumuseţea Ortodoxiei româneşti. „Dumneavoastră reprezentaţi aici o parte din Europa în lumina Învierii lui Hristos. Această comunitate foarte cunoscută Taizé a primit de-a lungul timpului o mulţime de tineri români, care acum au devenit preoţi sau profesori şi v-au primit în parohiile lor. Suntem bucuroşi că în aceste zile v-aţi cunoscut mai bine şi aţi participat la cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. Vă dorim ajutorul lui Dumnezeu în toată viaţa dumneavoastră şi mai ales dorim să aprofundaţi credinţa creştină şi să simţiţi cât de mult vă iubeşte Mântuitorul Iisus Hristos Cel înviat din morţi“, a spus Părintele Patriarh Daniel. La final, Patriarhul României le-a oferit tinerilor daruri. Luni, 2 mai, pelerinii Taizé au plecat din România.

La finalul acestei experiențe de cunoaștere și împărtășire, tinerii participanți au oferit mărturiile lor despre acest pelerinaj, adevărate ecouri despre căutarea și găsirea lui Dumnezeu în spiritualitatea ortodoxă. Tobias din Germania a declarat: „Când am ajuns în București, am fost călduros întâmpinat la aeroport și apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, în parohie și la familia care m-a găzduit. Am intrat, pentru prima dată, într-o biserică ortodoxă, miercuri seară. Este o biserică frumoasă, mică, cu picturi, icoane și aur peste tot. Am fost impresionat, dar nu era exact ce mă așteptam să fie. Apoi a început slujba, iar muzica, de asemenea, nu era exact ceea ce mă așteptam să fie. Era frumoasă, dar mă simțeam străin. În următoarele zile am avut foarte multe discuții interesante. Prima a fost cu o doamnă în vârstă, în fața bisericii. Ea nu vorbea nici engleză, nici germană, iar eu nu vorbesc româna, așa că ne-am folosit mâinile pentru a comunica. Ne-a arătat cum trebuie să facem semnul crucii, conform tradiției ortodoxe, și ne-a indicat care sunt diferențele față de maniera apuseană. Următoarea discuție a fost cu doi dintre preoții de la parohia noastră. Am vorbit despre diferențele și lucrurile pe care le avem în comun. Iar acum, două zile mai târziu, când slujba de seară a început și întreaga mulțime de credincioși cântă, mă simt ca acasă și chiar am încercat să cânt împreună cu ei, în această frumoasă biserică, cu o încărcătură duhovnicească extraordinară“. Ladyna din Germania precizează: „Prin venirea mea la București am fost martora unui nou nivel de ospitalitate și generozitate. Gazda noastră și-a deschis nu doar ușa casei, dar și-a deschis și inima și ne-a împărtășit din viața ei, fără ezitare. Rugăciunile ortodoxe și frumusețea slujbelor mi-au arătat, foarte clar, că cele mai prețioase lucruri sunt mai bine înțelese cu inima, nu doar cu mintea“. Pentru Monique din Olanda „ospitalitatea românilor este minunată. Perioada postului este foarte strictă în România, mai ales datorită importanței sărbătorii Învierii Domnului. Gazda noastră vorbește doar franceza și româna, însă singura propoziție pe care nu o înțelege este cu «ce vă putem ajuta?» Sunt foarte mulțumită de timpul pe care l-am petrecut în România și foarte recunoscătoare pentru șansa pe care am avut-o, aceea de a sărbători Paștele ortodox împreună“.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter