Pelerinajul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“ în Bucureşti

La Biserica Icoanei din Protoieria 2 Capitală s-a desfăşurat, în zilele de 28 februarie şi 1 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, programul-pelerinaj „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieria 2 Capitală, Biserica Icoanei şi Primăria Sectorului 2, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei. În mijlocul preoţilor şi al credincioşilor prezenţi la ceasurile de rugăciune şi pelerinaj s-a aflat anul acesta Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Anul acesta au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistriţa, din Arhiepiscopia Râmnicului. Evenimentele au debutat sâmbătă, 28 februarie, cu slujba Vecerniei, oficiată la Biserica Icoanei de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori. După slujba Vecerniei a urmat procesiunea „Lumina Ortodoxiei“, la care au participat numeroşi clerici şi credincioşi, care au purtat lumânări aprinse şi icoane în mâini, cântând imne bisericeşti, specifice perioadei Postului Mare. Un detaşament de jandarmi, în uniforme de gală, a luminat cu torţe aprinse drumul procesiunii desfăşurate în jurul Parcului Grădina Icoanei. Pe parcursul litaniei s-au făcut trei opriri, clericii rostind ectenii speciale pentru pacea, sănătatea, ajutorul şi mântuirea credincioşilor. Pe scena special amenajată în Parcul Grădina Icoanei, prin grija Primăriei Sectorului 2 Capitală, corul preoţilor Protopopiatului 2 Capitală a susţinut un concert de muzică bisericească.

La finalul programului de sâmbătă seara, Preasfinţitul Episcop Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa cinstirii sfintelor icoane, despre ceea ce reprezintă în general Ortodoxia şi despre istoria proclamării Duminicii Ortodoxiei, iar părintele Ioan Popescu, protopopul Protoieriei Sectorului 2 Capitală şi parohul Bisericii Icoanei, a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea organizării acestui eveniment, precum şi Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, tuturor preoţilor slujitori şi credincioşilor, dar şi primarului sectorului 2 Capitală, Neculai Onţanu.

Sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei a continuat la Biserica Icoanei cu Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de un sobor de slujitori pe un podium amenajat lângă locaşul de rugăciune.

La fel ca în anii trecuţi, credincioşii au adus cu ei sfinte icoane pe care le-au purtat în braţe la procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“, care s-a desfăşurat la sfârşitul Sfintei Liturghii.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, preoţii slujitori şi credincioşii prezenţi au mers pe acelaşi traseu în jurul Parcului Grădina Icoanei, ca la procesiunea de sâmbătă seara. Alături de credincioşii de la Biserica Icoanei, la procesiunea de duminică au participat slujitori şi enoriaşi de la mai multe parohii din Protopopiatul Sector 2 Capitală, monahi de la Schitul Darvari din Bucureşti, precum şi monahi de la Mănăstirea Bistriţa din Vâlcea.

La finalul procesiunii, pe podiumul din Parcul Grădina Icoanei, un grup coral, format din slujitori din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală, a cântat troparul Duminicii Ortodoxiei, al Sfântului Grigorie Decapolitul, şi alte cântări bisericeşti, a fost rostit în mod solemn Crezul ortodox, Simbolul de credinţă al Bisericii Ortodoxe. În continuare, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor, iar slujitorii au binecuvântat credincioşii cu apă sfinţită, precum şi icoanele înălţate de aceştia.

Prezent la acest eveniment, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, a spus că tăria comunităţii, a locuitorilor acestui sector, este dată de credinţa ortodoxă, şi a amintit de nevoia de rugăciune pentru toţi oamenii, indiferent de confesiune. Preasfinţitul Timotei Prahoveanul i-a felicitat pe credincioşi pentru dragostea arătată faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică şi rânduielile ei şi le-a transmis binecuvântarea şi aprecierea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, părintele protoiereu Ioan Popescu de la Protopopiatul Sector 2 Capitală, parohul Bisericii Icoanei, a mulţumit celor care au ajutat la organizarea acestor evenimente bisericeşti.

1819

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns