Patriarhul României s-a întâlnit cu preoţii din Elveţia

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întâlnit joi, 28 ianuarie 2016, cu preoţii din Protopopiatul Elveţiei. La întâlnire au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

În cadrul întrevederii, Patriarhul României a apreciat activitatea comunităților ortodoxe românești din diaspora ca fiind bogată, înțeleaptă și dinamică. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe preoţii prezenţi la o mai mare grijă față de copii și tineret și a încurajat învățarea limbii române, pe lângă limba statului în care locuiesc. „Ne bucurăm că numărul parohiilor a crescut şi aceasta înseamnă o realizare misionară, pastorală, deoarece a crescut şi numărul credincioşilor români care au venit în Elveţia. Cunoaştem că activitatea pe care o desfăşuraţi este una dinamică, bogată şi în acelaşi timp înţeleaptă, fiindcă nu se pot face toate lucrările imediat exact cum am dori, ci trebuie şi insistenţă, dar şi răbdare. Iar din punctul de vedere al contactelor cu credincioşii, importante sunt legătura aceasta de la om la om şi, desigur, comunitatea adunată în rugăciune. Este important să avem o grijă deosebită şi pentru copiii care se nasc aici, să nu înveţe doar limba ţării respective, ci şi limba maternă. Aceasta este o problemă pe termen lung, dar foarte importantă şi trebuie şi o cooperare mai intensă a statului cu diaspora, cu Biserica în diaspora pentru că trebuie organizate şcoli duminicale, dacă nu se pot organiza cursuri la şcolile publice oficiale, deoarece trebuie transmisă credinţa noii generaţii şi mai este şi o problemă de comunicare dintre părinţi şi copii din punct de vedere religios. Desigur, experienţa aceasta a diasporei pentru noi într-o formă atât de masivă este o experienţă relativ nouă. Au fost tot timpul români care au plecat în stră­i­nă­tate, dar nu într-un număr atât de mare şi cele 3-4 milioane de români sunt foarte mult din punct de vedere numeric. În ţară se vede lipsa românilor plecaţi în afara graniţelor, mai ales în localităţile rurale unde populaţia a îm­bă­trâ­nit“, a subliniat Preafericirea Sa.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că imigraţia, dincolo de motivaţia materială, reprezintă o misiune spirituală, „o mărturie adusă într-o Europă din ce în ce mai secularizată. Faptul că multe biserici sunt închise sau nu mai sunt folosite, dar cerute de co­mu­nităţi ortodoxe, care au emigrat în Occident, arată că este necesară această mărturie a noastră ortodoxă. Edificarea spirituală a persoanei contribuie tainic la edificarea spirituală a comunităţii. Această creştere spirituală nu se vede cu ochiul liber, la început, dar se simte în consecinţele ei comunitare. Avem nevoie, deci, de o gândire mai mult pastorală. Trebuie să vedem în mijlocul di­fi­cul­tă­ţilor şi şanse sau posibilităţi. Diaspora nu e o simplă problemă pen­tru noi, este şi o şansă. ­Depinde de noi cum folosim şansa“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, Preafericirea Sa le-a oferit Medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ tuturor preoților din Protopopiatul Elveției.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns