Patriarhul României, la împlinirea a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu

În Duminica întâi din Postul Sfintelor Paşti, a Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Patriarhală, împreună cu Prea­sfinţiţii Părinţi Episcopi-vicari Varlaam Ploieşteanul, Ieronim Sinaitul şi Timotei Prahoveanul. În cadrul slujbei au fost rostite ectenii şi au fost înălţate rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Patriarhului României, la împlinirea a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

 

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pasajului evanghelic (Ioan 1, 43-51), Întâistătătorul ­Bisericii noastre a subliniat că Duminica Ortodoxiei ne arată că dreapta credinţă nu doar ne deschide cerurile, ci ne descrie şi frumuseţea cerească. Preafericirea Sa a precizat că, în esenţă, în Duminica ­Ortodoxiei înțelegem că icoana dezvăluie adevărul şi frumuseţea Ortodoxiei.
„Icoanele în biserică sunt o prefigurare, o preînchipuire a slavei şi frumuseţii Împărăţiei cerurilor. Biserica de pe pământ este icoana Împărăţiei cerurilor, ne pregăteşte să simţim frumuseţea slavei celei neapuse din Împărăţia Preasfintei Treimi. Duminica Ortodoxiei, prin procesiunea cu sfintele icoane, ne arată că Ortodoxia nu este numai adevărată, ci este şi frumoasă, aduce bucurie în suflet, aduce frumuseţea iubirii lui Dumnezeu revărsată în sfinţii Lui. ­Duminica de astăzi ne mai spune un adevăr: atunci când umblăm în procesiune purtând icoanele lui Hristos, ale Maicii Domnului şi ale sfinţilor, noi arătăm unite dreapta credinţă şi dreapta vieţuire, pentru că dreapta credinţă este temelia sfinţeniei. În Duminica Ortodoxiei mărturisim dreapta credinţă şi dreapta vieţuire, de aceea, cea dintâi duminică din Postul Mare este Duminica dreptei credinţe, care ne cheamă la sfinţirea vieţii prin pocăinţă, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos mai deasă şi prin fapte bune. Frumuseţea Ortodoxiei se arată în bunătatea şi sfinţenia celor care Îl iubesc pe Hristos (…). Toată viaţa Bisericii este o înaintare către Împărăţia lui Dumnezeu”, a reliefat ­Patriarhul României.

În cadrul Sfintei Liturghii de duminică, 8 martie, de la Catedrala Patriarhală, ­arhidiaconul Constantin Hurjui a citit ­Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii ­Ortodoxe Române, adresată clerului și credincioșilor creștini din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei. La această sărbătoare, credincioșii au fost îndemnați să contribuie la colecta organizată în Patriarhia Română pentru susținerea Fondului Central Misionar al Bisericii noastre.

 

30 de ani de arhierie ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal şi secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a prezentat volumul „Omagierea satului românesc şi evocarea patriarhilor cărturari. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2019”, apărută anul acesta la Editura BASILICA a ­Patriarhiei Române. În paginile volumului este ilustrată, prin imagini şi cuvinte, ­bogata şi rodnica lucrare misionară, promotoare de valori şi demnitate, desfăşurată în societate de Biserică şi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2019, declarat de Sfântul Sinod drept „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim ­Munteanu şi Iustin Moisescu”.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a rostit un cuvânt festiv ­dedicat împlinirii a 30 de ani de la primirea hirotoniei întru arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Îi mulţumim Preafericirii Sale pentru osteneala de zi şi de noapte, pentru buna stare a Bisericii noastre Ortodoxe naţionale şi dorim ca Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul Cel veşnic, să-i dăruiască aceeaşi sănătate şi putere de muncă pentru a păstori şi conduce această corabie a Bisericii noastre pe valurile tulburi ale societăţii în care trăim, cu aceeaşi dragoste şi cu aceeaşi abnegaţie cu care a făcut-o şi până astăzi”, a spus Prea­sfinţia Sa. Din partea părinţilor slujitori ai Catedralei Patriarhale, ­Preafericirea Sa a primit un buchet de flori. La rândul său, Părintele Patriarh Daniel i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru frumoasa şi bogata expunere privind conţinutul cărţii „Omagierea satului românesc şi evocarea patriarhilor cărturari. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2019”, precum şi tuturor ierarhilor, preoţilor, diaconilor şi credincioşilor prezenţi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titulatura ­„Lugojanul”, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, la 4 martie 1990, de ­sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei.

Răspunsurile liturgice la Sfânta ­Liturghie din Catedrala Patriarhală au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. conf. dr. Stelian Ionașcu, şi de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. protopsalt Mihail Bucă. Toţi credincioşii prezenţi au primit la final Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei din anul 2020, Viaţa şi ­Acatistul Sfinţilor şi drepţilor Părinţi ­Ioachim şi Ana, precum şi iconițe cu sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns