Patriarhul României la ceas aniversar

Vestitorul 7-8 - pt TiparPreafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sărbătorit miercuri, 22 iulie, împlinirea a 64 de ani. Cu acest prilej, în paraclisul de la demisolul bisericii noi a Mănăstirii „Sfânta Maria“ – Techirghiol (stavropighie patriarhală) din judeţul Constanţa, a fost oficiată, în prezenţa Preafericirii Sale, o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român și a Patriarhului României.

Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. La acest ceas aniversar din viaţa Întâistătătorului Bisericii noastre au fost prezenţi Înalt­preasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

„Un prilej binecuvântat de bucurie duhovnicească“

Cuvântul de felicitare din partea ierarhilor Sfântului Sinod a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a subliniat că împlinirea celor 64 de ani de viaţă ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel reprezintă „un prilej binecuvântat de bucurie duhovnicească, de meditaţie la iubirea Preasfintei Treimi şi, totodată, un prilej de a înălţa rugăciuni către Dumnezeu şi de a-I mulţumi pentru darurile pe care le-a revărsat cu prisosinţă asupra Întâistătătorului Bisericii noastre, în persoana Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba care s-a săvârşit exprimă tocmai aceste sentimente de recunoştinţă, de mulţumire, pe care le înălţăm, în primul rând, lui Dumnezeu, pentru că ni l-a hărăzit pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la pidalionul Bisericii Sale din România. Noi, cei care îl cunoaştem îndeaproape, de pe vremea studenţiei, am putut urmări cum Preafericirea Sa a pus în slujba Bisericii, cu timp şi fără timp, cu întreaga sa fiinţă, toate darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu şi care au fost revărsate asupra persoanei sale. De aceea, considerăm că Biserica noastră este una binecuvântată pentru că are în frunte un ierarh luminat, un ierarh foarte bine pregătit, dinamic, energic, exact pe măsura exigenţelor vremurilor pe care le trăim (…). Preafericirea Voastră aţi avut inspiraţia să Vă alegeţi ca îndrumători doi oameni deosebiţi: cel mai mare teolog al Bisericii noastre Ortodoxe Române, «patriarhul teologiei româneşti», părintele Dumitru Stăniloae, şi apoi pe unul dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii noastre, părintele Cleopa Ilie. Ei V-au fost ca două faruri călăuzitoare, V-au îndrumat şi ajutat să îmbinaţi teologia şi spiritualitatea, apoi să promovaţi această unitate organică dintre teologie şi spiritualitate în Biserica lui Hristos din România“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că Întâistătătorul Bisericii noastre a împlinit în Biserica Ortodoxă Română foarte multe lucruri spre slava lui Dumnezeu şi spre bucuria şi folosul duhovnicesc al oamenilor: „Pornind de la învăţământul teologic, înfiinţarea de seminarii teologice, înfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, întemeierea de noi mănăstiri şi refacerea vechilor mănăstiri istorice, construirea de biserici în localităţile unde în timpul regimului comunist nu a fost posibil acest lucru şi promovarea monahismului, putem spune că nu a existat un segment sau o dimensiune a vieţii bisericeşti care să nu intre în sfera preocupărilor Preafericirii Voastre. În numele tuturor ierarhilor, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre, Vă dorim din adâncul sufletului, cu sinceritate, ca Dumnezeu să Vă păzească de-a lungul vieţii, să Vă hărăzească mulţi ani, să Vă dăruiască multă putere, deoarece aveţi de împlinit încă multe lucruri pentru Biserica lui Hristos din România, având în centru, desigur, construirea, desăvârşirea şi sfinţirea Catedralei Mântuirii Nea­mului!“

 

„În Biserică se lucrează în
comuniune“

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile şi darurile primite, Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, pentru cuvântul de felicitare, precum şi tuturor ierarhilor, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţilor şi maicilor prezente. Preafericirea Sa a subliniat faptul că în Biserică se lucrează în comuniune, aşa după cum Sfânta Liturghie este săvârşită în comuniune. „Aceasta este o zi de recunoştinţă şi pentru cei prin care Dumnezeu a lucrat în viaţa noastră. Noi ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute, dar El îi alege pe oamenii care împlinesc voia Lui, încât aceş­tia devin mâinile iubirii Sale milostive. Lucrăm în comuniune cu ierarhii Sfântului Sinod, lucrăm în comuniune cu preoţii şi diaconii din Administraţia Patriarhală şi eparhială şi, în această zi, mulţumim lui Dumnezeu şi pentru ei, deoarece adesea binecuvântarea lui Dumnezeu se vede prin oamenii trimişi de El să ajute la împlinirea lucrărilor în Biserică (…). Este o deosebită bucurie când vedem că, deşi trecem prin criză economică, Dumnezeu dăruieşte oamenilor multă râvnă şi dragoste, toate bisericile sunt pline de credincioşi, iar bisericile mai vechi sunt restaurate. Totdeauna iubirea jertfelnică este izvor de bucurie a Învierii“, a spus Preafericirea Sa.

La ceas aniversar, Preafericirea Sa a primit în dar, din partea ierarhilor prezenţi, o icoană cu Sfântul Ioan Gură de Aur, iar din partea Administraţiei Patriarhale un veşmânt arhieresc şi un buchet de flori.

În aceeaşi zi, o rugăciune de mulțumire la aniversarea zilei de naștere a Patriarhului României a fost rostită și în timpul Sfintei Liturghii ce s-a oficiat în Catedrala Patriarhală. Sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).
3

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns