Patriarhul României a sfinţit noua catapeteasmă a bisericii Palatului Cotroceni

În data de 7 octombrie, la sărbătoarea Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, și-a serbat hramul biserica Palatului Cotroceni din Capitală. Cu această ocazie, catapeteasma nouă a locașului a fost sfințită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La eveniment au participat și dl Klaus Werner Iohannis, Președintele României, dl Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, consilieri prezidențiali și angajați din cadrul Administrației Prezidențiale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele arhimandrit Irineu Dogaru, slujitor la biserica din incinta Palatului Cotroceni; părintele Ștefan Ababei, consilier patriarhal la Sectorul stavropighii patriarhale și centre sociale al Patriarhiei Române; părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală, precum și alți preoți și diaconi. Cu ocazia hramului de anul acesta, după Sfânta Liturghie, noua catapeteasmă a locașului a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Icoanele de pe catapeteasma nouă, replică fidelă a monumentalei tâmple a vechii biserici, au fost consacrate prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu Agheasmă. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit cuvântul intitulat „O nouă fereastră a Împărăţiei cerurilor“.

Sfintire_catapeteasma_Cotroceni_6Cu acest prilej, Preafericirea Sa a dăruit Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, prezent la slujba de sfințire a catapetesmei, o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos. „Preafericirea Voastră, prezența dumneavoastră ne onorează şi face să fie o mare sărbătoare. Vă mulțumesc pentru prezență, pentru slujba de sfințire care finalizează reconstrucția acestei frumoase biserici din Palatul Cotroceni și Vă mulțumesc pentru acest cadou care va găsi un loc de cinste în biroul în care lucrez. Vă mulțumesc, de asemenea, în numele echipei mele și în numele credincioșilor care astăzi au venit aici în număr foarte mare“, a spus Președintele României. În continuare, Patriarhul României a dăruit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie următorilor binefăcători ai bisericii: Elena Murariu, pictorul catapetesmei; Valentin și Diana Herea; dr. Cătălin și Monica Cârstoiu. Pentru sfântul locaș, Preafericirea Sa a dăruit un Antimis nou și mai multe cărți de folos liturgic, pastoral și duhovnicesc, iar credincioșilor prezenți iconițe cu chipurile Sfinților Serghie și Vah. Părintele arhimandrit Irineu Dogaru a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă și binecuvântare și i-a dăruit o icoană cu chipurile sfinților ocrotitori cinstiți ieri. 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns