Patriarhul României a resfințit biserica Mănăstirii Dealu

Mii de credincioși au participat duminică, 10 iunie, la sărbătoarea Mănăstirii Dealu din județul Dâmbovița. După ample lucrări de consolidare și restaurare a bisericii și a întregului complex arhitectonic, începute în anul 2010, pelerini din întreaga țară au dorit să participe la slujba de sfințire a locașului în care a fost așezat, în anul 1603, capul voievodului Mihai Viteazul, adus de pe Câmpia Turzii.

 

Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel a săvâr­șit Sfânta Liturghie pe un Altar de vară amenajat în apropierea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Dealu, împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Mara­mu­reșului și Sălajului; Înalt­preas­fin­țitul Petru, Mitropolitul Basarabiei; Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; Înalt­prea­sfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și ­Bacăului, și Înaltpreasfințitul ­Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Între pelerinii prezenți la slujbă s-au numărat repre­zentanți ai autorităților de stat locale și centrale, președintele Senatului, prim-ministrul României, membri ai Parlamentului și ai Guvernului României. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale Duminicii a 2-a după Rusalii, închinată Sfinților Români de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Astăzi pomenim comuniunea sfinților români, martiri sau mucenici, cuvioși, ierarhi, preoți, diaconi, domnitori, apărători ai patriei și ai credinței, precum și mulțimea sfinților cre­dincioși mireni, cunoscuți și necu­noscuți pe nume, care au postit mult și s-au rugat mult, au mărturisit credința în vremuri grele, au construit biserici și mănăstiri, au născut, crescut și educat copii în iubirea lui Hristos și în iubirea de neam și de Biserică. Îi pomenim pe sfinții români din toate timpurile, cunoscuți și canonizați de Biserică, trecuți în calendar, sau necunoscuți și încă necanonizați, dar pe care îi cunoaște Dumnezeu. Pe unii îi va descoperi treptat în istorie, iar pe alții îi va descoperi la sfârșitul veacurilor”, a spus Preafericirea Sa. Prin sfinții români, poporul român are în cer mai mulți mijlocitori sau rugători pentru el în fața Preasfintei Treimi, ca să-și păstreze credința apostolică moștenită de la Sfântul Apostol Andrei: „Acest popor care a fost creștinat lent, dar profund, a dat o mulțime de sfinți cunoscuți și necunoscuți, care s-au jertfit de-a lungul timpului și care, în pofida popoarelor migratoare, au păstrat credința apostolică și ne-au transmis acest tezaur al credinței ca pe o lumină a Crucii și Învierii. De aceea, poporul nostru este purtător de cruce și de înviere, cum arată stema României, singura stemă care are un vultur purtător de cruce, stavrofor”.

În încheiere, Preafericirea Sa a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon un engolpion cu chipul Maicii Domnului și a dăruit pentru biserica așezământului monahal o cruce de binecuvântare lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, tămâie naturală din Oman și mai multe cărți de cult, iar pentru biblioteca mănăstirii tipărituri recente de la Editurile Patriarhiei. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgo­viștei, a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu chipul Maicii Domnului și un buchet de flori.

La final, părintele Ionuț ­Ghibanu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a citit solemn Actul de sfințire, în care sunt prezentate istoricul Mănăstirii Dealu și amplele lucrări de consolidare și restaurare desfășu­rate în perioada 2010-2018.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Dealu, prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir a exteriorului locașului de cult. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a oferit necropolei domnești cel de-al doilea hram: Duminica Sfinților Români. A urmat oficierea slujbei Parastasului pentru voievodul Mihai Viteazul, în fața mormântului său din pronaosul bisericii.

După săvârșirea slujbelor, au avut loc luări de cuvânt pe o scenă amplasată în partea de vest a ansamblului mănăstiresc. Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a vorbit despre importanța Mănăstirii Dealu pentru istoria și spiritualitatea poporului român: „Mănăstirea Dealu este unul dintre cele mai vechi locașuri de spiritualitate românească, prima citadelă a tiparului de pe teritoriul românesc, precum și cea mai importantă necropolă voievodală munteană, unde își află odihna întru așteptarea învierii glorioși voievozi munteni precum Radu cel Mare și unde se află cinstitul cap al voievodului Mihai Viteazul, primul nostru mare întregitor de țară (…). Figura impresionantă a lui Mihai Viteazul strălucește și străjuiește nea­mul românesc de aici, de la Mănăstirea Dealu. La un secol de la Marea Unire din 1918, Biserica noastră strămo­șească oferă ca dar această mănăstire-simbol al nea­mului românesc, restaurată și înfru­musețată, ca o pregustare a marelui dar – Catedrala Națională din Bucu­rești, simbolul spiritual cel mai important al unității și reconcilierii naționale ce va fi sfințită în toamna acestui an prin strădania și determinarea demnă de admirat și urmat ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”. Înalt­preasfinția Sa a prezentat apoi cele mai noi apariții editoriale ale Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În continuare, au rostit alocu­țiuni Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. Evenimentele de la Mănăstirea Dealu s-au încheiat cu parada militară și prezentarea onorului de către Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care a înconjurat necropola voievodală.

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns