Patriarhul României a primit titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti

În Sala „Muzeul Patriarhilor” a Reşedinţei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit joi, 12 decembrie, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti. Distincţia i-a fost conferită de către primarul general al ­Capitalei, Gabriela Firea, în prezenţa reprezentanţilor Primăriei ­Generale, ai Administrației ­Patriarhale și ai Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Evenimentul festiv a fost deschis de George Ivaşcu, fost ministru al culturii şi identităţii naţionale, care a dat citire cuvântului „Laudatio” în care se arată activitatea academică şi pastorală a Preafericirii Sale, precum şi motivele acordării acestei distincţii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a arătat, de asemenea, că acordarea acestui titlu Patriarhului Bisericii noastre este un gest simbolic de recunoaştere a întregii activităţi desfăşurate de Preafericirea Sa pentru societatea românească, în general, şi pentru locuitorii Capitalei, în special: „Faţă de contribuţia imensă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la spiritualitatea, la educarea poporului român, sprijinul pentru toate categoriile vulnerabile: copii, vârst­nici, bolnavi, familii defavorizate, toată implicarea în viaţa societăţii româneşti, gestul nostru este prea mic, iar cuvintele, prea sărace. Considerăm, însă, că simbolul este important”, a spus cu această ocazie edilul Capitalei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit pentru acordarea acestui titlu simbolic, dar şi pentru întreaga colaborare fructuoasă a Patriarhiei Române cu Primăria Generală. „Sunt foarte recunoscător pentru acest titlu deosebit, dar această onoare nu este doar a noastră, ci şi a Bisericii Ortodoxe Române, pentru că împreună cu toţi colaboratorii de la Patriarhie am încercat să aducem o contribuţie la dezvoltarea spirituală, culturală, socială a Capitalei. În mod deosebit vă mulţumim şi pentru frumoasa cooperare pe care am avut-o până acum, în baza protocolului pe care Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor l-au semnat cu  Primăria Generală a Capitalei în domeniul cultural, social-filantropic şi edilitar. De asemenea, apreciem cu multă recunoştinţă contribuţia pe care Primăria Generală şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au avut-o la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Toate acestea ne angajează şi mai mult în prezent şi în viitor pentru că nu se poate pretinde de la un oraş să fie din ce în ce mai frumos dacă nu contribuim fiecare dintre cetăţeni, în special cei care au responsabilitatea conducerii instituţiilor administrative şi culturale”, a spus Preafericirea Sa.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât acordarea titlului de cetăţean de onoare Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa ordinară din data de 31 ianuarie 2019.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns