Patriarhul Irineu al Serbiei a trecut la Domnul

Preafericitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh al Serbiei, a trecut la Domnul vineri dimineață, 20 noiembrie 2020, la Spitalul Militar „Karaburma” din Belgrad, Serbia. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe avea vârsta de 90 de ani. În timpul slujirii sale s-a remarcat ca o personalitate bisericească deschisă dialogului și comuniunii frățești cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.

 

Preafericitul Părinte Irineu al Serbiei s-a născut în anul 1930 în localitatea Vidova, de lângă oraşul Čačak, Serbia, primind ­numele de botez Miroslav.

Școala primară și elementară a ­urmat-o în satul natal, iar liceul în orășelul Ceaceac. După absolvirea ­Seminarului Teologic din Prizren, a ­urmat cursurile Facultății de Teologie ­Ortodoxă din Belgrad. După terminarea serviciului militar, a fost numit profesor suplinitor la seminarul din Prizren, iar în octombrie 1959, înainte de a deveni profesor, cu binecuvântarea Patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rakoviţa, primind numele Irineu. A fost hirotonit ieromonah în biserica din Ružica, Belgrad. Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Prizren, a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena, se arată pe site-ul Patriarhiei Serbiei, spc.rs.

În anul 1974 a fost ales Episcop-vicar patriarhal, cu titlul Episcop de Moraviţa, iar un an mai târziu, în luna mai 1975, a fost ales Episcop de Niş. După trecerea la Domnul a Patriarhului Pavel al Serbiei (15 noiembrie 2019), la 22 ianuarie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales pe Preafericitul Părinte Irineu ca Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de ­Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei. Întronizarea Preafericirii Sale a avut loc la 23 ianuarie 2010, la finalul Sfintei Liturghii, în Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad, Serbia.

De la începutul slujirii sale ca ­Pa­triarh al Serbiei, într-o perioadă foarte grea, Preafericitul Părinte Irineu a pledat pentru pace și stabilitate în întreaga regiune, fiind considerat atât în Serbia, cât și în străinătate ca o personalitate bisericească deschisă dialogului inter­ortodox și ­interreligios. De asemenea, în iunie 2016, împreună cu delegația Patriarhiei ­Serbiei, Preafericirea Sa a participat și la lucrările Sfântului și Marelui Sinod Ortodox din Creta, Grecia.

Sub păstorirea Preafericirii Sale, ­Patriarhia Serbiei a publicat un număr important de cărți academice, liturgice și religioase, precum și numeroase ­volume spre îndreptarea și înălțarea spirituală a credincioșilor. Preafericitul ­Părinte Irineu a fost cunoscut ca un bun predicator, care folosea fiecare ocazie pentru a propovădui cuvântul lui ­Dumnezeu tuturor oamenilor.

În cadrul unor proceduri medicale periodice, dar și după o evaluare epidemiologică, s-a constatat că Patriarhul Irineu a fost infectat cu noul coronavirus, dar era asimptomatic. Întrucât ­Întâi­stătătorul Bisericii Sârbe avea o vârstă înaintată, 90 de ani, medicii au hotărât să-l interneze la Spitalul Militar ­„Karaburma” din Belgrad pentru o supra­veghere permanentă. Duminică, 15 noiembrie 2020, starea de sănătate s-a agravat, iar în dimineața zilei de ­vineri, 20 noiembrie 2020, a trecut la cele veșnice.

Slujba Înmormântării a avut loc duminică, 22 noiembrie 2020, în Catedrala „Sfântul Sava” din Belgrad. Tot duminică, 22 noiembrie 2020, după Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit în Paraclisul istoric „Sfântul Gheorghe” din Reşedinţa ­Patriarhală un Trisaghion pentru ­vrednicul de pomenire Patriarh Irineu şi a rostit mesajul „Un păstor înțelept și pașnic – Patriarhul Irineu al Serbiei (2010-2020)”, transmis la funeraliile ­Patriarhului sârb.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns