Patriarhul Ierusalimului în România

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și al întregii Palestine, a sosit joi, 29 noiembrie 2018, în București, cu prilejul celui de-al doilea hram al Catedralei Mântuirii Neamului, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a fost întâmpinat în Catedrala Patriarhală istorică de Prea­fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestui moment solemn, Preafericitul Părinte Teofil a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la ­Neamț, noul Hozevit, epitrahilul sfântului, precum și un fragment din moaștele sfinților părinți din Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul”. După primirea oficială din Catedrala Patriarhală de pe Colina Bucuriei, sfintele moaște au fost așezate în naos, sub candelabrul mare, pentru închinarea celor prezenți, apoi au fost duse la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. În cadrul primirii solemne a Patriarhului Ierusalimului au fost rostite Ectenia întreită și Troparul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, apoi a fost săvârșit Polihroniul. Întâistătătorul Bisericii noastre i-a urat bun venit Patriarhului Ierusalimului, în numele ierarhilor, clerului și credincioșilor ortodocși români, subliniind faptul că darurile oferite reprezintă o binecuvântare deosebită pentru poporul român, dar și semnul comuniunii frățești dintre Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Română.

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a precizat că noua Catedrală Patriarhală, recent sfințită, reprezintă podoaba arhitecturală a Bucureștilor, dar și a întregii Românii, rod al evlaviei poporului român. „Cu ocazia acestei binecuvântate vizite, ni se dă prilejul să transmitem binecuvântarea Peșterii de Dumnezeu primitoare din Sfântul Betleem, a înfricoșătoarei Golgote și a Sfântului și de viață purtătorului Mormânt al Domnului, binecuvântare din care prin mila lui Dumnezeu gustăm în fiecare zi, ca unii care am fost rânduiți păzitori ai lor. Aducem, de asemenea, epitrahilul Sfântului Cuvios Ioan cel Nou Hozevitul, cel din România, o părticică din moaștele acestui nevoitor, ca mărturie credincioasă a sfințeniei sale, spre sfințirea credincioșilor închinători de aici, precum și moaște ale cuvioșilor părinți hozeviți”, a spus Patriarhul Ierusalimului.

 

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a subliniat că Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț este un vlăstar al Bisericii Ortodoxe Române, dar, în același timp, el este și un rod al Bisericii Ortodoxe întregi. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că moaștele aduse din Patriarhia Ierusalimului vor fi așezate în paraclisul de la demisolul Catedralei Naționale. „Acest paraclis va primi ca hram principal «Sfântul Ioan, noul Hozevit». În Paraclisul Catedralei Naționale se va săvârși Sfânta Liturghie în fiecare zi peste săptămână, iar duminica și în marele sărbători în Catedrala Națională. În 1997, la sfințirea primei biserici închinate Sfântului Cuvios Ioan noul Hozevit la Seminarul Teologic de la ­Neamț, spuneam că el este român sfânt în Ţara Sfântă”, a spus Preafericirea Sa.

La slujbă au fost prezenți ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Permanenței extinse a Consiliului Național Bisericesc, membrii Permanenței extinse a Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentanți ai Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, reprezentanți ai Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București, studenți și elevi teologi, precum și credincioși. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă.

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns