Patriarhul Ierusalimului a vizitat Budapesta

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a efectuat o vizită în Ungaria, în perioada 23-26 mai, la invitația Guvernului ungar. Preafericirea Sa a fost însoțit de Secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, Înaltpreasfințitul Părinte Aristarh, Arhiepiscop de Constantini. Oaspeţii au fost însoţiţi, din partea Patriarhiei Ecumenice, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie, Mitropolitul pentru Ungaria.

În timpul vizitei în Ungaria, Patriarhul Ierusalimului a avut întâl­niri cu reprezen­tanți ai Bisericii Romano-Catolice, cu reprezen­tanți ai sta­tului ungar și a participat la un dineu oferit de Semjén Zsolt, vicepremierul Guvernului Ungariei și inițiator al vizitei, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Delegaţia a vizitat Paraclisul episcopal „Sfinții Ierotei și Ștefan“ din Budapesta, aparți­nând Exarhatului pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecu­­menice, s-a întâl­nit cu reprezentanții celorlalte comunităţi ortodoxe din Ungaria, precum și cu membrii comu­nității grecești din Budapesta.

Un punct central și semnificativ al acestei vizite l-a constituit întâlnirea de marţi, 24 mai, cu reprezentanții celor cinci co­munități ortodoxe din Ungaria, care a avut loc în Catedrala Episcopală a Episcopiei Ortodoxe Sârbe. Gazda întâlnirii a fost Preasfințitul Părinte Lukijan Pantelic al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, care are reședința în orașul Szentendre, în apropiere de Budapesta. La întâlnire au mai participat: Înaltprea­sfințitul Părinte Arsenie, Mitropolitul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Orto­doxe Române din Ungaria, însoțit de pr. Marius Maghiaru, protopop de Budapesta; pr. Chiril Tattarka, paroh de Miskolc și Nyíregyháza și reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Maghiare; dl Géza Mihály, ambasadorul Ungariei în Palestina; dl Csallóközi Zoltán, consilier principal la Oficiul Primului-Ministru din Budapesta; dl Fedor Tibor, șef de secție la Departamentul pentru Culte din cadrul Ministerului Resurselor Umane din Budapesta.

După slujba de Te Deum şi cuvântul Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Prea­sfințitul Părinte Lukijan i-a condus pe oaspeţi la Muzeul Episcopiei Ortodoxe Maghiare, care adăpostește icoane, obiec­te de cult, cărți și documente din secolele XVI-XX atât din Ungaria, cât și din Serbia, dintre care multe dovedeau bunele relații ale clericilor localnici cu Patriarhia Ierusalimului. Prea­sfinţitul Lukijan i-a oferit oaspetelui o icoană cu Sfinții Apostoli Andronic și Iunia, precum și albume cu muzeul episcopiei.

Patriarhul Teofil al III-lea a spus că vizita „este pricinuită și de o nevoie de renaștere spirituală pe care această țară o dorește foarte mult, deoarece Uniunea Europeană traversează o perioadă de criză a valorilor. În Ungaria, crești­nismul are rădăcini puternice, iar astăzi poporul acestei țări are nevoie de hrană spirituală, de valori duhovnicești nemuritoare și din acest motiv Guvernul Ungariei depune toate eforturile pentru ca arborele Evangheliei care a fost sădit aici odinioară și a adus atunci roade bogate să fie din nou udat, să se întărească și să aducă iarăși roadele lui, din care se vor hrăni foarte multe suflete“.

Aceasta a fost cea de-a doua vizită efectuată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea la Budapesta, la invitația statului ungar, după cea din anul 2012.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns