Patriarhul Ecumenic la ședința Sfântului Sinod de la București

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit sâmbătă, 24 noiembrie 2018, în ședință solemnă, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală. La eveniment au participat și Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, precum și membrii delegațiilor Patriarhiei Ecumenice și Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Ședința solemnă a Sfântului Sinod a fost deschisă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a apreciat buna cooperare dintre Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Română, atât în cadrul pregătirii și al lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta, cât și la alte întruniri internaționale și intercreștine.

În continuare, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a vorbit despre tradiția apostolică a sinodalității Bisericii Ortodoxe, arătând că sala unde se reunesc ierarhii ortodocși în sinod este „o continuare organică a bisericii și a Altarului, întrucât aici se săvârșește Liturghie după Liturghia euharistică, în care se slujește, se luminează și se alcătuiește viața clerului și a poporu­lui, conform Sfintelor Canoane, în interiorul și în exteriorul spațiului sacru. Astfel, înțe­legem întotdeauna, în conformitate cu învățătura ortodoxă, lucrările, împreuna-sfătuire și deciziile sinodale. Dacă sunt lipsite de acest caracter liturgic, ele devin simple forme ale acestei lumi și, cu certitudine, nu se poate spune «părutu-s-a Duhului Sfânt și nou㻓, a reliefat Patriarhul Bartolomeu. Despre Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, desfășurat în Creta în luna iunie 2016, Patriarhul Ecumenic a spus că a fost un moment istoric, în care Ortodoxia a dat examen de credință privind adevărul Evanghelic al Bisericii ca Trup al lui Hristos și al tradiției sinodale. Totodată, Sanctitatea Sa a apreciat implicarea personală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în lucrările Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Referitor la situația bisericească din Ucraina, Sanctitatea Sa și-a exprimat speranța că „Biserica Ortodoxă Română se va implica în păstrarea unității bisericești și a dreptății”. „În zilele acestea, în urma unor procese numeroase, îndelungate și nelipsite de chinuri, la cererea insistentă a trupului bisericesc din Ucraina greu încercat de mulți ani, Patriarhia Ecumenică, exercitân­du-și iarăși privilegiul său acordat de hotărârile Sfintelor Canoane, în această privință, a luat sinodal hotărârea de a acorda și Kievului – de altfel regiune eclesiastică străveche a Constantinopolului – rangul Autocefaliei. Am făcut aceasta pentru ca lucrurile de acolo să se soluționeze canonic, să înceteze schismele care nu ar fi trebuit să fie, dar totuși există acolo, și să se pună capăt divergențelor îndelungate dintre frații ortodocși de același neam. Toate acestea pentru a înceta dușmăniile, rivalitățile și conflictele, fără să diminueze cu nimic drepturile celorlalte Biserici. Este vorba de încă o chenoză jertfelnică a inimii de mamă a Bisericii Constantinopolului spre binele multor milioane de credincioși. Avem speranță în ajutorul lui Dumnezeu că se va termina în curând procesul de unire a taberelor împărțite, pentru a purcede la întrunirea și emiterea Tomosului Sinodal Patriarhal al Bisericii Ucrainei, devenind astfel cea mai nouă Biserică Autocefală soră”, a spus Patriarhul Bartolomeu.

Patriarhul Ecumenic a făcut referire și la evenimentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale. La final, Sanctitatea Sa Bartolomeu i-a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre un set de însemne patriarhale (două engolpioane și o cruce pectorală). La rândul său, Patriarhul României i-a oferit Patriarhului Ecumenic un set patriarhal, realizat la Atelierele Patriarhiei Române. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Hrisostom un set arhieresc (engoplion și cruce pectorală). Mitropolitul de Patra i-a oferit Patriarhului României un engolpion.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns