Parteneriat academic între şcolile teologice din Arad şi din Presov

În zilele de 18 și 19 noiembrie a.c., cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Aradului a primit înalta vizită a Preafericitului Părinte Krystoph, Mitropolit emerit al Bisericii Ortodoxe din ținutu­rile Cehiei și din Slovacia, totodată cadru didactic al unei importante școli teologice ortodoxe. Ca scop principal al vizitei Preafericirii Sale la Arad se înscriu o mai bună cunoaștere a școlilor teologice arădene și încheierea unui parteneriat Erasmus între cele două facultăți de teologie ortodoxă din Arad și din Presov-Slovacia.

În cea dintâi zi a vizitei, în Aula Magna a Facultății de Teologie, înaltul oaspete a primit salutul de bucurie din partea reprezentanţilor insti­tu­țiilor academice și bisericești din Arad. Părintele Ioan Tulcan, decanul facultăţii, a precizat că această vizită a Preafericitului Părinte Krystoph este un moment de sărbătoare prilejuit de semnarea unui acord de colaborare între cele două facultăți de teologie ortodoxă, cea din Arad şi cea din Presov, prin programul Erasmus.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a evocat un istoric al relațiilor dintre cele trei ţări europene, Cehia, Slovacia și România. Înaltpreasfinţia Sa a amintit, în acest sens, un eveniment recent, şi anume, înfiin­țarea primei parohii ortodoxe românești în orașul ceh Most, de­servită de preotul paroh Andrei Danciu, fiu al Arhiepiscopiei Aradului și absolvent al școlilor teologice arădene.

Prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, a salutat prezența Preafericitului Părinte Krystoph la Facultatea de Teologie arădeană şi i-a mulţumit pentru oportunitatea încheierii parteneriatului academic între cele două facultăţi de teologie.

Preafericitul Părinte Krystoph a conferențiat în aula Facultății de Teologie despre viața ortodoxă din țara sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au urmat luări de cuvânt din partea asis­tenței, la care s-a răspuns într-un mod care a întregit expunerea cu date inedite.

În după-amiaza aceleiaşi zile, înaltul oaspete a vizitat următoarele obiective: Catedrala „Sfânta Treime“, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Arad, Muzeul Ioan Slavici și Emil Monția din Șiria, Mănăstirea Feredeu și Parohia Covăsânț din Protopopiatul Lipova.

Joi, 19 noiembrie 2015, înaintea plecării spre țară, Preafericitul Părinte Krystoph a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, împreună cu Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și un sobor de preoți și diaconi din rândul cărora a făcut parte și preacucernicul părinte Andrei Danciu, parohul bisericii ortodoxe române din Praga. La finalul slujbei, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei a mul­țumit Preafericitului Părinte Krystoph pentru vizita efectuată în eparhia arădeană.

În cuvântările ținute s-au evidențiat bunele raporturi între cele două Biserici, în unitatea întregii Ortodoxii și importanța mărturiei date prin misiunile lor comune, subliniată mai ales în cadrul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii în Patriarhia Română.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns