Părintele profesor Ioan Sauca, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor

Părintele profesor dr. Ioan Sauca ocupă, începând cu data de 1 aprilie 2020, funcția de secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC).

 

Părintele profesor dr. Ioan Sauca a ocupat până la această dată funcția de secretar general ­adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor și pe cea de director al Institutului Ecumenic din Bossey. Fostul secretar general al organizației, pastorul luteran Olav Fykse Tveit, și-a încetat activitatea la 31 martie, ca urmare a alegerii sale în funcția de Episcop în cadrul Conferinței Episcopilor din Norvegia, urmând a-și prezenta raportul final la sfârșitul lunii august, se arată pe site-ul ecupatria.org.

Comitetul Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor trebuia să numească un nou secretar general al organizației în cadrul reuniunii programate pentru perioada 18-24 martie, însă întâlnirea a fost amânată până în luna iunie a acestui an, în contextul răspândirii la nivel internațional a infecțiilor cu coronavirus (Covid-19). În aceste condiţii, conducerea Comitetului Central l-a numit pe părintele profesor dr. Ioan Sauca în funcția amintită, acesta urmând a-şi exercita atribuţiile până la întrunirea Comitetului Executiv al organi­zației în luna iunie.

Părintele dr. Ioan Sauca este profesor la Institutul Ecumenic din Bossey din anul 1998, iar în 2001 a fost ales director al in­stituției. În anul 1994 a fost ales prin concurs secretar executiv pentru Studii Ortodoxe și Relații în Misiune din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, iar din anul 2014 a ocupat funcția de secretar general adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Înainte de începerea noii activităţi, părintele dr. Ioan Sauca a fost profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu. Părintele Sauca a obținut doctoratul în teologie la Universitatea din Birmingham, Marea ­Britanie, fiind și absolvent al Institutului Ecumenic din Bossey.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns