Părintele Ioan Sauca a primit Premiul „Bridge Builder”

Secretarul general în funcție al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), pr. prof. dr. Ioan Sauca, a primit Premiul „Brobyggerprisen” – Bridge Builder Award, în cadrul unei ceremonii organizate pe 22 noiembrie, la Oslo, Norvegia. Prestigiosul premiu oferit de Comitetul „14 august” din Norvegia a fost acordat anul acesta părintelui profesor Ioan Sauca, rabinului-şef al Norvegiei și liderul Inițiativei pentru Pace Religioasă din Israel, Michael Melchior, precum și liderului Ligii Musulmane Mondiale, Muhammad Bin Abdul Karim Al-Issa, pentru implicarea lor şi a instituţiilor religioase pe care le conduc în promovarea respectului, iubirii şi toleranţei faţă de semeni, informează oikumene.org.

În cuvântul de bun venit, președintele Comitetului „14 august” din Oslo, Aamir Javed Sheikh, a evidenţiat eforturile multor lideri religioşi de a crea punţi de comunicare şi de cooperare în menţinerea păcii în lume, în pofida celor care doresc să creeze diviziuni şi sădesc ură în inimile multor oameni.

 

„Punţi interreligioase”

În cuvântul de recepţie, părintele Ioan Sauca a împărtășit tuturor viziunea şi eforturile Consiliului Mondial al Bisericilor pentru realizarea păcii interreligioase.

„În contextul globalizării, munca noastră în dialogul interreligios, cooperarea pentru menţinerea păcii oferă perspectiva unei adevărate fraternități între comunitățile religioase, pentru a discuta despre conflicte, dar și pentru a le preveni, pentru a promova pacea, dar și pentru a o înrădăcina în inimile oamenilor. Cu toate acestea, provocările pe care le întâlnim în cadrul dialogul interreligios ne determină să adresăm multe întrebări dificile. Nu putem pretinde că dialogul interreligios, cooperarea şi pacea sunt uşor de realizat. Dar Dumnezeu ne îndeamnă să mergem împreună, având încredere că El ne însoțeşte și că El are planuri bune pentru întreaga creație.

Fie ca această construire de punţi interreligioase să ne unească în munca noastră pentru promovarea păcii, să genereze reconciliere între comunitățile divizate și să ne aducă din ce în ce mai aproape de iubirea divină, care creează și susține toată viața, chemându-ne să participăm la lucrarea de reparare a acestei lumi frumoase, dar pervertite!”.

În cadrul ceremoniei, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, ­Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a felicitat pe câștigătorii premiului şi a subliniat cât de important este ca toate comunităţile să-şi dea mâna pentru a promova dialogul şi pacea, dar şi ce rol major au liderii ­religioşi în sădirea acestor valori în ­comunităţi.