Părintele Boris Bobrinskoy – eminent profesor de teologie şi păstor de suflete

Mesajul de condoleanțe transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia ­trecerii din această viaţă a părintelui Boris ­Bobrinskoy, fost profesor și decan al Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint Sèrge“ din Paris, 7 august 2020

 

Am aflat cu multă întristare de trecerea la cele veşnice a părintelui Boris Bobrinskoy, figură proeminentă a teologiei ortodoxe din Franța și de pretutindeni, care a fost profesor şi decan al Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint Sèrge“ din Paris. Părintele Boris, provenit dintr-o familie a emigrației ruse din anii de după Revoluția bolşevică din 1917, a marcat teologia ortodoxă, și nu numai, prin scrierile sale traduse astăzi în mai multe limbi. Mai bine de 50 de ani a fost profesor de teologie dogmatică, lăsând în urmă scrieri esențiale pentru teologia ortodoxă a secolului XX despre taina Sfintei Treimi, taina Bisericii sau taina Persoanei Sfântului Duh, traduse în mare parte și în limba română. În anul 2002, părintele Boris Bobrinskoy a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, ca o recu­noaștere a contribuției sale în domeniul teologiei ortodoxe.

De-a lungul anilor a fost profesorul și îndrumătorul de doctorat al mai multor ierarhi, preoți sau studenți ai Bisericii Ortodoxe Române care au urmat cursuri la Institutul „Saint Sèrge“ din Paris. Prin scrierile sale a contribuit, de asemenea, la formarea teologică a multor studenți ai facultăților de teologie din Patriarhia Română.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus ­Hristos să îl primească în lumina Sa cea veșnică, descoperită nouă pe muntele ­Tabor înainte de Pătimirile Sale, şi să odihnească sufletul său împreună cu sfinții Săi slujitori în Împărăţia Preasfintei Treimi, pe care părintele Boris nu a ­încetat să o caute și să o propovăduiască de-a lungul vieții sale pământeşti.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns