Parastas de 40 de zile pentru Arhiepiscopul Pimen Suceveanul

Sâmbătă, 27 iunie, s-au împlinit 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Înalt­preasfințitului Părinte Pimen. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte ­Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a să­vârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava la Altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal.

Împreună cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei au mai slujit la Sfânta ­Liturghie Înaltprea­sfințitul Părinte ­Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, Înalt­preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox ­român al Europei de Nord, și Prea­sfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La slujbă au participat şi Victor Opaschi, ministru secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, precum și primarul Sucevei, Ioan Lungu. Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou”, coordonat de pr. Dan Magdalena.

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de ­Înaltpreasfinţitul ­Părinte Mitropolit ­Andrei, care a vorbit despre Arhiepiscopul Pimen ca despre „păstorul cel bun”.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului, la finalul căreia ­Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a evocat personalitatea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen Suceveanul și slujirea sa în timpul regimului comunist ateu, o ­perioadă dificilă pentru Biserica Ortodoxă Română.

Cuvântul de final de la Suceava i-a aparținut Preasfințitului Părinte ­Episcop-vicar Damaschin Dorneanul.

La Sihăstria Putnei, Preasfinţitul ­Părinte Ignatie a evocat personalitatea ­Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen, pe care l-a numit un „bătrân frumos” și „întâiul între monahi”. Tot sâmbătă, în semn de cinstire a amintirii Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Pimen, a fost lansată și noua versiune a site-ului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – www.arhiepiscopiasucevei.ro. 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns