Palatul Patriarhiei, restaurat şi binecuvântat

Palatul Patriarhiei Române a fost binecuvântat luni, 6 iunie 2016, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul finalizării lucrărilor de consolidare și restaurare prin care a trecut edificiul în ultima vreme. Construit în anul 1906, în forma actuală, pe terenul Mitropoliei Ţării Româneşti, edificiul Palatului Patriarhiei a fost sediul Camerei Deputaţilor până la finalul anului 1996, când a devenit proprietate a Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de binecuvântare a Palatului Patriarhiei a fost săvârşită în Sala „Europa Christiana“, în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a membrilor Administraţiei Patriarhale, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov şi a echipelor de proiectare, management, execuţie a lucrărilor de consolidare, restaurare şi protecţie a Palatului Patriarhiei.

Proiectul de consolidare, restaurare şi protecţie a Palatului Patriarhiei a început din anul 2010, dar lucrările efective au debutat abia în anul 2014, a precizat pr. Liviu Nechita, consilier patriarhal la Palatul Pa­triar­hiei – Centrul de conferinţe. Despre semnificaţia momentului, dar şi a edificiului, a vorbit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Suntem bucuroşi să dăm slavă lui Dumnezeu pentru că, după 2 ani de lucrări intense şi cu multă speranţă, dar şi pricepere, s-au realizat cele propuse în proiect şi avem bucuria ca acest edificiu să fie redat funcţionării zilnice, pentru că această clădire, construită pe un teren al Mitropoliei Ţării Româneşti, are o valoare istorică, dar şi o funcţionalitate practică. Pe acest loc a fost Camera Deputaţilor, care l-a votat în unanimitate, în 24 ianuarie 1859, pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Moldovei şi ca domn al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se de facto Unirea Principatelor Române. Reamintim că a avut o contribuţie definitorie şi Mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti, pentru că în dimineaţa acelei zile a cerut tuturor membrilor Adunării elective a Ţării Româneşti să-l voteze pe Alexandru Ioan Cuza, depunând jurământ în faţa icoanei Preasfintei Treimi, Evangheliei şi Sfintei Cruci. De aceea, în după-amiaza acelei zile au votat toţi, încât Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate, spre deosebire de Iaşi, unde a fost votat cu o majoritate, aceasta pentru că s-a înţeles importanţa istorică a momentului. În această clădire au fost proclamate evenimente istorice importante şi, de aceea, în sala aceasta avem, pe lângă chipurile domnului Alexandru Ioan Cuza şi Mitropolitului Nifon al Ţării Româneşti, şi chipul primului Patriarh al României, Miron Cristea, şi al Regelui Ferdinand, care au contribuit la făurirea Unirii celei Mari, denumită «de la Alba Iulia»“.

În semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru eforturile depuse în finalizarea într-o perioadă de doar 2 ani a clădirii Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat mai multe distincţii, şi anume: Ordinul „Crucea Patriarhală“ părintelui Liviu Nechita, consilier patriarhal la Palatul Patriarhiei – Centrul de conferinţe, şi inginerului Petre Badea, preşedintele SC Aedificia Carpaţi SA; Ordinul „Sfântul Apostol Andrei“ părintelui Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ arhitecţilor Gheorghe Seculici, director general SC Proiect Arad SA, şi Mădălin Coman, de la SC Popp şi Asociaţii, respectiv Aurel Drăguş, consilier patriarhal; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ lui Dan Nicula, director Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, şi ing. Petre Chiuţă, consilier patriarhal; Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu“ arhitectei Doina Petrescu, de la SC DOCT SRL, şi Carlei Sandu, director C&C Group SRL; Diploma omagială „Sfântul Antim Ivireanul“ diac. Codruţ Marian Toader, inspector eparhial, diac. Bogdan Mihail Mărcuceanu, inspector eparhial, Cleopatra Negoi, consultant C&C Group SRL, ing. Gabriela Alexandru, SC TAG GROUP SRL, respectiv Marius Stan, Cristi Constantinescu, ing. Emil Dinu şi ing. Ioan Tarţa, toţi patru de la SC Aedificia Carpaţi.

„Aducem laudă şi mulţumire lui Dumnezeu, dar şi persoanelor prin care El a lucrat. Dumnezeu ne ajută, dar cheamă prin conştiinţa oamenilor sensibili pe aceia care ne pot ajuta efectiv şi astfel noi devenim mâinile iubirii milostive ale lui Hristos când ajutăm Biserica Sa şi ajutăm pe semenii noştri să înţeleagă sensul vieţii, ca fiind viaţă existentă în comuniune faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Această zi este mare pentru că putem arăta şi recunoştinţă
faţă de cei care au lucrat intens şi cu multă pricepere, urmând ca în toamnă să lansăm albumul Palatul Patriarhiei ediţie nouă, folosind imaginile noi care au rezultat din restaurare. (…) Suntem bucuroşi că am avut ocazia să beneficiem de această investiţie, considerată drept cea mai mare investiţie cu fonduri europene din sud-estul Europei în această perioadă“, a mai spus Patriarhul României.

La final, a fost vizionat în Aula „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei un film realizat de TRINITAS TV despre lucrările de consolidare, restaurare şi protecţie executate în cei doi ani.

În această clădire se desfăşoară în prezent activităţi misionare, culturale, social-edu-
caţionale ale Patriarhiei Române, însă nu şi administrative. De asemenea, în această clădire, pe lângă spaţiile destinate conferinţelor, simpozioanelor şi altor întruniri, a fost amenajat şi un muzeu cu obiecte din patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns