Opt arhierei la slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Nicolae” – Hlipiceni

În urma amplelor lucrări de restaurare realizate în ultimii ani, Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Hlipiceni, județul Botoșani, a fost resfințită joi, 15 septembrie, de un sobor de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Sucevei și Rădăuților.

Pentru a încununa acest moment prin împreună-rugăciune, părtași la eveniment au fost reprezentanți ai autorităţilor locale, personalităţi din lumea academică și culturală, dar și o parte dintre preoții parohi, alături de stareţii şi stareţele de la mănăstirile din zonă. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhii au făcut parte clerici din Administraţia Patriarhală, precum şi părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii ­Neamului, fiu și cetățean de onoare al comunei Hlipiceni.

Credincioșii care au participat la însemnatul eveniment s-au putut închina la racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni şi grabnic-ajutător, adusă de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București de o delegaţie condusă de părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța rugăciunii personale și a celei obștești în iconomia mântuirii noastre.

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Biserică întărită, înfrumuseţată şi resfinţită la Hlipiceni”. În semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate în ultimii ani, părintele paroh Cristian Ferariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. La rândul său, acesta a transmis mulţumiri Înalt­preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru grija părintească din toți acești ani, ierarhilor şi credincioşilor care au ţinut să ia parte la acest eveniment, precum și părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, devenind unul dintre principalii ctitori ai lăcașului de cult.

Ca o încununare a întregii activități pastorale, misionare și administrative, părintele Ciprian Grădinaru a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai ­înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totodată, ctitorii și binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.

Biserica iniţială a fost construită din cărămidă, pe temelie de piatră, iar de-a lungul timpului a cunoscut mai multe transformări. În ultimii ani, s-au reușit schimbarea în totalitate a acoperișului, pavoazarea cu marmură și montarea unei centrale termice performante. Prin contribuția părintelui Ciprian Grădinaru, obiectele de cult care împodobesc sfântul lăcaş au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de către o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți – Ucraina, în vara acestui an.