Odihnă veşnică pentru Preasfinţitul Gurie în Catedrala Episcopală din Deva

Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a trecut la cele veşnice joi, 21 octombrie, în urma unui stop cardiorespirator, în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori ardeleni.

 

Preoţi şi credincioşi din întreaga Episcopie a Devei şi Hunedoarei, precum şi din alte eparhii s-au adunat sâmbătă, 23 octombrie, în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Deva pentru a-şi lua rămas bun de la Preasfinţitul Părinte Gurie Georgiu, cel care le-a fost vreme de 12 ani arhipăstor, părinte duhovnicesc, rugător către Tatăl ceresc şi sprijin la nevoie.

În semn de recunoştinţă faţă de tot ceea ce a făcut în anii de păstorire, prin înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, ctitorirea de aşezăminte şi lăcaşuri sfinte, precum şi pentru revigorarea vieţii duhovniceşti de aici, Consiliul Judeţean Hunedoara a declarat ziua de 23 octombrie zi de doliu în judeţ, Preasfinţitul Părinte Gurie fiind ales cetăţean de onoare al judeţului Hunedoarea în anul 2010. Oficialităţile judeţene şi locale au fost prezente în Catedrala Episcopală din Deva pentru a-i aduce un ultim omagiu Preasfinţitului Părinte Gurie.

Slujba Înmormântării a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. În soborul arhiereilor s-au aflat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Prea­sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul ­Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al ­Ungariei, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Benedict, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Preasfinţitul ­Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La Sfânta Liturghie au participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, ­Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul ­Ardealului şi locţiitor de Episcop al Devei şi Hunedoarei, precum şi Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

 

„S-a jertfit pentru Biserica lui Hristos”

Slujba Înmormântării a fost săvârşită de un sobor de arhierei condus de IPS Mitropolit Laurenţiu şi format din arhiereii care au liturghisit, alături de care s-au mai aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte ­Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul ­Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Episcop-vicar Nestor Hunedoreanul. De asemenea, a participat la slujba de înmormântare şi Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop locţiitor al Episcopiei Dacia Felix.

La finalul slujbei Înmormântării, IPS Mitropolit Teofan a citit mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mai apoi, PS Episcop Andrei a amintit câteva repere din viaţa şi activitatea duhovnicească şi pastoral-administrativă a Preasfinţitului Părinte Episcop Gurie.

IPS Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt evocator, subliniind că Preasfinţitul Părinte Gurie s-a evidenţiat prin numeroase realizări pe plan pastoral, misionar, social-filantropic şi administrativ. „Timpul pe care noi îl petrecem aici, fie că este lung, fie că este scurt, este tot o rânduială a lui Dumnezeu, Care ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi cu daruri potrivite şi ne-a chemat la o slujire după voia Sa, pentru fiecare având Dumnezeu un plan de împlinit. Dacă viaţa este mai lungă, atunci spunem că am trăit, dar în faţa lui Dumnezeu timpul nu există, este veşnicia. Dacă timpul vieţii noastre este scurt, ni se pare şi mai trist, însă în astfel de momente încercăm să facem un bilanţ, cât putem noi, cât suntem noi în stare, să dăm mărturie lui Dumnezeu şi să-I mulţumim pentru ceea ce a lăsat în viaţa aceasta cel care a plecat. Ne dăm seama că nu numărul anilor contează, ci ceea ce ai făcut în această perioadă de vieţuire pe pământ. Mă refer la taina pe care trebuie să o înţelegem, că Dumnezeu nu a vrut să ne întristeze pe noi, acum, când suntem mai întristaţi decât oricând, când suntem mai fricoşi decât oricând, ci a vrut să ne întărească, a vrut să ne dea model de dăruire şi de jertfire, pentru că s-a jertfit pentru Biserica lui Hristos şi a plătit cu viaţa. A plătit şi pentru noi, pentru ca noi mai departe, ierarhi, monahi, monahii, preoţi, slujitori şi drept-credincioşi creştini, să rămânem în Biserica lui Hristos ca într-o corabie a mântuirii, singura corabie a mântuirii, singura care ne duce la liman”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu a amintit de cei 20 de ani de slujire a Preasfinţitului Părinte Gurie în Biserica lui Hristos, dintre care opt ani ca Episcop-vicar, apoi 12 ani ca Episcop. „Nu a avut timp de odihnă, nici nu s-a oprit din misiunea aceasta (…). Grija pentru familii, toate lucrările sociale, care sunt încă în derulare, catedrala nouă care a fost deja sfinţită şi multe altele pe care doar Dumnezeu le ştie au făcut ca să se împlinească voia lui Dumnezeu ca lucrarea aceasta să fie continuată, lăsată în seama altora, iar el, dragul nostru, apropiatul nostru, colaboratorul nostru, să odihnească aici, în catedrala veche pe care a iubit-o, în care a fost instalat ca Episcop. (…) El a fost smerit, dar şi demn, vrednic slujitor al Altarului. Dacă a fost harnic, a fost şi darnic, pentru că milostivirea pe care el a făcut-o se va vedea în urma sa, va rodi. A aruncat sămânţă în ogorul pregătit dinainte, iar sămânţa aceasta, cuvântul lui Dumnezeu, va rodi în sufletele tuturor. Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a revărsat asupra acestei eparhii şi asupra mitropoliei noastre, prin personalitatea ierarhului Gurie”, a mai spus Mitropolitul Ardealului.

De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe cei apropiaţi Preasfinţitului Părinte Gurie, slujitori ai Sfintelor Altare sau credincioşi, să nu fie trişti, să Îl cheme în ajutor pe Dumnezeu, să înlocuiască teama şi frica cu speranţa că Dumnezeu la vremea potrivită va da fiecăruia ceea ce i se cuvine: „Mesajul Preasfinţitului Părinte Gurie este acesta: Credeţi în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos! (…) Este mesajul pe care vi l-a transmis în cei 12 ani continuu. Fiţi încrezători în Învierea Mântuitorului, în Pătimirile Sale şi în Jertfa pe care a făcut-o pentru noi şi pentru a noastră mântuire şi, cu toţii, împreună să îl pomenim, să-l cinstim pe Episcopul Gurie, urmându-i pilda vieţii, stăruinţa vieţii lui şi mai ales acel zâmbet al său, sincer şi curat”, a încheiat ierarhul.

În continuare, IPS Mitropolit Ioan a amintit că Preasfinţitul Părinte Gurie a plecat de la Mănăstirea Lainici, aşa cum a făcut el însuşi, precum şi Preasfinţiţii Episcopi Vincenţiu şi Iustin. „De ce cel mai tânăr dintre noi a plecat şi nu eu, care sunt cel mai în vârstă? Cel mai tânăr, cel în floarea vieţii? Mi-am pus această întrebare de ce nu eu, şi de cel el? Am zis, pentru mine, că el şi-a făcut datoria, a împlinit tot ce i-a dat Dumnezeu să
facă (…) şi l-a chemat la El”, a spus IPS ­Mitropolit Ioan.

Din partea slujitorilor Sfintelor Altare din eparhia hunedoreană a vorbit pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, care a amintit momentul când Prea­sfinţitul Părinte Episcop Gurie a fost ales, apoi întronizat la Deva, în anul 2009.

Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a deplâns plecarea prematură a Preasfinţitului Părinte Gurie, primul Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, evidenţiind calităţile personalităţii sale.

La final, PS Părinte Episcop Ignatie a citit lista ierarhilor şi oficialităţilor care au trimis mesaje de condoleanţe Centrului eparhial din Deva.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat de preoţi în jurul Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Deva, însoţit de alaiul arhiereilor, preoţilor şi credincioşilor. În pronaosul lăcaşului de cult i s-a pregătit mormântul Preasfinţitului Părinte Gurie, la loc de cinste, pentru ca toţi cei care vor intra în această catedrală să-şi amintească şi să se roage pentru odihna celui care a fost primul Episcop al Devei şi Hunedoarei, întronizat acum aproape 12 ani în măreaţa şi istorica biserică. Pământul folosit la acoperirea mormântului a fost adus de la mănăstirile Lainici şi Prislop, în semn de veşnică ­legătură duhovnicească a regretatului ­ierarh cu cele două mari aşezăminte ­monahale.

 

Date biografice

Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a născut în data de 31 decembrie 1968, la Huta-Chiuiești, județul Cluj. După ce a urmat cusurile școlii generale din satul natal şi pe cele ale Liceului „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), a urmat cursurile Seminarului Teologic Craiova (1988-1992). A continuat, apoi, cu Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996), pe care a absolvit-o cu teza de licență „Misiunea Bisericii Ortodoxe Române între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor”.

A făcut studii la Facultatea de Teologie Catolică de la Padova, Italia, unde a frecventat cursurile de Teologie sistematică (1996-1997). De asemenea, la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară (Padova, Italia), a urmat cursuri de specializare, pe care le-a absolvit cu lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană”, susținută în februarie 2001.

În perioada 1997-2001, ierarhul a urmat cursurile de doctorat, obţinând titlul de doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva noilor mişcări religioase şi reversibilitatea secularizării”.

A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fiind titular al Catedrei de Teologie Pastorală.

Preasfinţitul Părinte Gurie a îndeplinit următoarele ascultări: frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei (1989-1996). A fost tuns în monahism în anul 1990, hirotonit ierodiacon în februarie 1990, iar în ianuarie 1992 a fost hirotonit ieromonah. A fost eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996), iar în iulie 1996 a fost hirotesit protosinghel. A fost vicar-administrativ al Arhiepiscopiei ­Craiovei (martie 2000 – august 2001). În 2001 a fost hirotesit arhimandrit.

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ­Craiovei. A fost hirotonit arhiereu și insta­lat ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ­Craiovei, cu titulatura de „Strehăianul”, în august 2001. În anul 2004, odată cu înființarea Episcopiei Severinului și ­Strehaiei, titulatura va fi schimbată în „Gorjeanul”.

În data de 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei şi a fost întronizat pe 29 noiembrie 2009.