O nouă poartă a cerului în oraşul Viena

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la sfinţirea Altarului bisericii cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh”, „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” şi „Sfântul Ierarh Martin de Tours” a parohiei ortodoxe româneşti din sectorul 2 al Vienei, Austria, sâmbătă, 11 iunie 2022

 

Înaltpreasfințiile şi Preasfințiile Voastre,
Stimaţi reprezentanți ai comunităţilor creştine din Austria,
Stimați reprezentanți ai Guvernului austriac şi ai oraşului Viena,
Preacuvioşi şi preacucernici părinți,
Iubiți credincioşi şi credincioase,

În ultimele două decenii, nevoile spirituale ale românilor aflaţi departe de țară au determinat Biserica Ortodoxă Română să aibă ca prioritate pastorală întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român.

Astăzi, în ajunul marii sărbători a Pogorârii Sfântului Duh, trăim bucuria sfințirii Altarului unei biserici de zid, construită din temelie de Parohia Ortodoxă Română „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, într-un loc central al Vienei, un oraş amprentat de o prezență multiculturală și deschis spre a primi din frumusețea și bogăția spirituală a altor popoare. Această nouă biserică urmează a fi pictată în tehnica fresco, atât în interior, cât şi în exterior, asemenea mănăstirilor voievodale din nordul României, din Bucovina, care stau la baza acestui proiect, în special biserica Mănăstirii Voroneţ.

Primii paşi în vederea construirii bisericii româneşti din Viena, al cărei Altar a fost sfinţit astăzi, s-au realizat începând cu data de 14 iunie 2017, când, după 6 ani de numeroase întâlniri şi convorbiri cu autorităţile vieneze, au fost achiziționaţi, la un preţ simbolic, 884 de metri pătrați de pământ, în apropierea cunoscutului parc Prater din Viena. În mod deosebit, acest fapt a fost posibil datorită sprijinului primit din partea regretatului primar al sectorului 2 Viena, domnul Karlheinz Hora, şi a domnului Josef Klein, bun prieten al parohiei ortodoxe române păstorită de părintele Ştefan-Emanuel Nuţu.

Slujba de sfințire și punere a pietrei de temelie a avut loc la data de 17 septembrie 2017, fiind săvârşită de Înaltprea­sfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, şi un sobor numeros de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor vieneze şi a reprezentanţilor comunităţilor creştine din Viena.

În luna noiembrie a anului 2018, firma de construcţii Concelex din Bucureşti, reprezentată de directorul general Daniel Piţurlea, a început lucrările de construcţie, planurile de arhitectură fiind realizate de arhitecţii ing. Georg Baldass şi ing. Mihaela Ionescu, iar planurile de rezistenţă de către domnul ing. Mircea Moţ.

Această biserică a fost construită în timp scurt (2018-2021), în perioada grea a pandemiei de COVID-19, dar în mod providenţial şi pe parcursul anului 2021, consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României.

Ofrandă a credinței, a hărniciei şi a dărniciei, noua biserică devine astăzi, prin sfințirea Altarului, „o poartă a cerului” (cf. Facere 28, 17), unde noi intrăm să ne mărturisim şi să primim iertarea păcatelor, pregustând în mod mistic viața fericită veşnică și lumina Învierii. Din acest motiv, Biserica a fost numită de Sfântul Maxim Mărturisitorul (†662) „Laboratorul Învierii”, iar de Sfântul Nicolae Cabasila (†1391) „Anticamera Împărăției cerurilor”.

Spaţiu sacru de rugăciune, biserica nou-sfinţită devine un simbol al recunoştinţei (euha­ristiei) aduse lui Dumnezeu şi un simbol al Bisericii în înţelesul ei de adunare a oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Prin urmare, o biserică în care se oficiază Sfintele Taine sau Sacramente ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni este un semn de binecuvântare asupra comunităţii şi a locului în care se află această biserică.

În piciorul Sfintei Mese au fost aşezate astăzi moaște ale sfinților mucenici sau martiri. De ce? Pentru că martirii au arătat cea mai mare iubire față de Hristos, iubire jertfelnică mai tare decât teama de moarte. De aceea, primele biserici creștine au fost construite pe mormintele martirilor. Întrucât întreaga slujbă de sfințire a unei biserici ortodoxe este și o laudă adusă sfinților martiri, se cântă de mai multe ori cântarea aceasta: „Sfinților mucenici, care bine v-ați nevoit și v-ați încununat, rugați-vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre!”.

Pentru sfințirea Altarului bisericii, episcopul îmbracă peste veșmintele arhierești o cămașă albă, ca un giulgiu, care simbolizează, în același timp, giulgiul lui Hristos din mormânt și lumina Învierii Sale de a treia zi. Sfânta Masă este spălată cu apă sfințită, turnată în semnul Sfintei Cruci, care închipuie Botezul Domnului. Hristos Domnul, Cel Ce S-a botezat în apele Iordanului, este rugat să trimită harul Preasfântului Său Duh spre sfințirea apei şi a Sfintei Mese. Ungerea Sfintei Mese cu Sfântul și Marele Mir, turnat în semnul Sfintei Cruci, simbolizează Pogorârea Duhului Sfânt, pentru a sfinți Sfânta Masă şi întreaga biserică. După sfințirea Altarului, se binecuvântează și se stropesc toți cei prezenți cu aceeași apă sfințită, în care s-a turnat parfum de trandafir, ca simbol al bunei miresme a harului Duhului Sfânt, care sfințește în același timp biserica, sufletele și trupurile credincioșilor prezenți la sfințire.

Noua biserică are ca hram principal marea sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh și este pusă sub ocrotirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare (pe care Papa Sixtus al IV-lea l-a numit „Atlet al lui Hristos”, sfânt care ne îndeamnă să ne apărăm și să păstrăm credința, care ne-a inspirat ca mare ctitor de lăcașuri sfinte și a întărit conștiința unităţii româneşti) și a Sfântului Ierarh Martin de Tours (sfânt care, prin tăierea mantiei sale spre a oferi ajutor cerșetorului, ne îndeamnă la milostenie izvorâtă din dragostea faţă de aproapele, ocrotitor al bisericii propus de E.S. Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul romano-catolic al Vienei).

Ne bucurăm că lângă această biserică locuiesc 46 de familii de români, într-un imobil construit între anii 2018 și 2019, emblemă a unei frumoase colaborări cu autoritățile vieneze, care au facilitat realizarea acestui proiect, luând astfel naştere „un colţişor de Românie”.

La parterul blocului există o grădiniță creștină, în administrarea Arhiepiscopiei Catolice a Vienei, un frumos simbol al cooperării între creştinii catolici şi ortodocşi din capitala Austriei.

De asemenea, mâine, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor Cincizecimea sau Rusaliile, va fi săvârşită slujba de binecuvântare a unui magazin de cărți și obiecte bisericești și a unui birou de pelerinaje, administrate de parohie, amenajate într-un spațiu foarte vizibil trecătorilor, care se află la parterul blocului locuit de români.

Biroul de pelerinaj va organiza pelerinaje în colaborare cu Agenția BASILICA a Patriarhiei Române atât pentru membrii comunității ortodoxe române, cât şi pentru cetăţenii austrieci care doresc să viziteze România, astfel încât se vor lega noi prietenii şi vom arăta mai bine fru­musețea țării noastre și bogăția spirituală a ei.

De asemenea, o lucrare deosebit de frumoasă o reprezintă Şcoala parohială, organizată în toamna anului 2021 la propunerea şi prin osteneala părintelui paroh Emanuel Ştefan Nuţu, ea desfăşurându-şi activităţile la demisolul bisericii. La această şcoală sunt înscriși peste 70 de copii care, în fiecare zi de sâmbătă, participă la orele de limba română (predată de doamna prof. Nicoleta Liche), la activități creative (responsabilă fiind doamna pedagog Carmen Șereș), activități religioase (desfăşurate sub îndrumarea pr. Emanuel Nuţu) și activități muzicale (desfăşurate sub coordonarea diac. prof. dr. Theodor Coresi). Cu acești copii care participă la orele de muzică a fost format Corul Heruvimii, care, asemenea Coralei Ştefan cel Mare a parohiei, pe lângă răspunsurile pe care le dau la Sfânta Liturghie, au susţinut deja şi concerte religioase şi patriotice.

Cu ocazia sfințirii acestei biserici, a magazinului bisericesc și a biroului de pelerinaje, îi felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, pe părintele paroh Emanuel Ştefan Nuţu, împreună cu doamna preoteasă Diana şi cei 5 copii, precum şi toată comunitatea ortodoxă românească din Viena și împrejurimi, harnică și misionară, luminată de ­evlavie creștină și simțire românească.

De asemenea, îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaş, pe toți clericii și credincioșii prezenți la acest eveniment sfânt și solemn de spiritualitate și demnitate creștină din capitala Austriei.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să ocrotească această biserică, să ajute în lucrarea frumoasă de împodobire cu pictură și să-i binecuvânteze pe toți închinătorii și binefăcătorii ei, pentru rugăciunile Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi ale Sfântului Ierarh Martin de Tours, ocrotitorii spirituali ai acestei noi biserici din sectorul 2 al Vienei!

 

Cu părinteşti binecuvântări şi felicitări,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române