O nouă biserică pentru românii ortodocşi din Italia

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a sfinţit sâmbătă, 1 februarie, piatra de temelie a noii biserici de lemn a Parohiei Ortodoxe Româneşti „Sfântul Ierarh Ioan cel Nou de la Partoş” din Rieti, Italia, căreia i-a oferit şi hramul „Sfânta Mare Muceniță Varvara”. La slujba de sfinţire, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din zona Lazio.

În cuvântul adresat celor prezenți la acest eveniment istoric din viața parohiei românești din Italia, Preasfințitul Părinte ­Episcop Siluan a amintit că atât prin slujba punerii pietrei de temelie, cât și prin slujba târnosirii bisericii finalizate, ceea ce a aparținut lumii se dăruiește lui Dumnezeu, se afieroseşte Lui. „Aici, în centrul Italiei, am pus piatra de temelie la o biserică tradiţională din lemn, în stil maramureşean, care ne leagă de tradiţiile noastre, de ţară şi de valorile pe care le purtăm în noi. Această nouă biserică, ce se va ridica în ­Parohia «Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș» și care o va avea ca ocrotitoare și pe Sfânta Muceniță Varvara, va fi nu doar locașul în care vom săvârși ­Dumnezeiasca Liturghie și celelalte slujbe ale Bisericii, ci va fi și locașul în care vor fi pomeniți cei 11 frați ai noștri de neam, alături de toți ceilalți care și-au pierdut viața în urma cutremurului din august 2016, de la Amatrice”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a mulţumit reprezentanţilor autorităților bisericești și civile, românești și italiene, ­prezente la eveniment, Monseniorului Domenico Pompili, Episcopul catolic de Rieti; Antonio Cicchetti, primarul localității Rieti; reprezentantului Ambasadei Române în Republica Italiană și tuturor clericilor și credincioșilor care ­s-au alăturat acestui moment de mare bucurie pentru comunitatea ortodoxă românească din Rieti.

Parohia Ortodoxă Română din Rieti a fost înfiinţată în anul 2013, prin grija Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, atunci când părintelui paroh Gheorghe Holban, pe atunci slujitor la parohia din Civitavecchia, i s-a dat ascultarea organizării acesteia. Prin bunăvoinţa Monseniorului Delio ­Lucarelli, Episcopul Bisericii ­Catolice din Rieti, comunităţii ­ortodoxe româneşti i s-a pus la ­dispoziţie biserica Mănăstirii ­Santa Lucia din oraş, datând din secolul al XIII-lea, aici oficiindu-se prima Sfântă Liturghie în limba română la 20 octombrie 2013.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns