Noi protoierei pentru judeţul Prahova

De la 1 ianuarie 2015, în judeţul Prahova şi-au început activitatea patru noi protopopi. Tot cu această dată, pentru eficientizarea şi intensificarea activităţii pastoral-misionare, social-filantropice şi cultural-educaţionale, parohiile din Protopopiatul Ploieşti au fost reorganizate în cadrul a două noi protoierii: Protopopiatul Ploieşti Nord şi Protopopiatul Ploieşti Sud.

Reorganizarea administrativă a parohiilor din Arhiepiscopia Bucureştilor a început în primăvara anului trecut. Protopopiatele din municipiul Bucureşti, trei la număr la acea dată, au fost reorganizate în şase protopopiate care corespund fiecărui sector al Capitalei.

La finalul anului trecut, reorganizarea administrativă a vizat judeţul Prahova. Astfel, în şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor din data de 9 decembrie 2014, constatându-se că din punct de vedere teritorial unele unităţi administrativ-bisericeşti, deşi sunt mai aproape de municipiul Ploieşti, fac parte din alte protopopiate, s-a aprobat înfiinţarea a două protopopiate, în loc de unul, în municipiul Ploieşti, şi anume Protopopiatul Ploieşti Nord şi Protopopiatul Ploieşti Sud.

De asemenea, s-a hotărât arondarea parohiilor din protoieriile judeţului Prahova pe principiul proximităţii. În baza hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind evaluarea personalului de conducere de la Centrul eparhial şi din teritoriu, având în vedere noua situaţie administrativă din judeţul Prahova, foştii protoierei ai protopopiatelor Ploieşti, Câmpina şi Urlaţi şi-au încetat activitatea începând cu data de 1 ianuarie 2015, unii încheind o slujire de 20-30 de ani în aceste funcţii. „Dată fiind necesitatea intensificării activităţilor pastoral-misionare, social-filantropice şi cultural-educative în protopopiatele din judeţul Prahova, în şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor din 15 decembrie 2014 au fost numiţi patru protopopi noi care şi-au început activitatea cu data de 1 ianuarie 2015: părintele protopop Adrian-Cosmin Matei la Protopopiatul Ploieşti Nord, părintele protopop Mihăiţă Stroe la Protopopiatul Ploieşti Sud, părintele protopop Grigore Melnic la Protopopiatul Câmpina şi părintele protopop Ionuţ Negoiţă la Protopopiatul Urlaţi. Protopopiatul Vălenii de Munte va fi condus în continuare de părintele protopop Florin Boţârcă.

În judeţul Prahova sunt acum 369 unităţi bisericeşti, dintre care 343 parohii, 16 mănăstiri şi 10 filii, organizate în 5 protopopiate“, ne-a declarat părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns