Noi locașuri de cult în diasporă

Emigrarea masivă a românilor în alte țări determină Biserica Ortodoxă Română să înființeze parohii și să găsească noi locații pentru slujire. De curând, au fost inaugurate două locașuri de cult pentru credincioșii ortodocși din orașele Landsberg, Germania, și San Bonifacio di Verona, Italia. Tot în peninsulă, la Pescara, se va construi prima biserică românească din zonă și a șaptea biserică din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

 

Începând cu data de 1 apri­lie, credincioșii orto­docși din orașul Lands­berg și din alte localități apropiate ale landului Bavaria pot participa la slujbe săvârșite într-un locaș de cult aflat mult mai aproape de ei.

Astfel, sâmbătă, 1 aprilie, a fost oficiată prima slujbă la biserica din Schwifting, situată la 2 km de Lands­berg, după cum informează www.mitropolia-ro.de. „Din dorința de a intensifica activitatea pastoral-misionară pe teritoriul Germaniei, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim a îndemnat protopopii celor șase protopopiate ale Germaniei, printr-o adresă din data de 3 februarie 2017, să identifice noi puncte de slujire și să înceapă slujirea în vederea înființării de noi parohii, datorită numărului mare de români veniți în această țară în ultimii ani. Numai în landul Bavaria numărul românilor a crescut de la 74.798 de persoane, în 1 ianuarie 2014, la 118.208, în 1 ianuarie 2016, conform statisticilor puse la dispoziție de către Ministerul German de Statistică. În acest context, s-a dobândit Capela «Sfânta Margareta» din localitatea Schwifting, lângă Landsberg. Duminică, 9 aprilie, în cadrul Sfintei Liturghii, pe care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit-o la München, l-a hirotonit preot pe seama noii parohii de la ­Landsberg pe diaconul Ioan Petru Scripciuc”, a precizat pr. prot. Alexandru Nan.

Un locaș de cult a fost inaugurat și pentru credincioșii ortodocși din Italia, și anume pentru comunitatea ortodoxă din orașul San Bonifacio, provincia Verona, informează Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, episcopia-italiei.it. La inaugurare au participat Preasfin­țitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, preoți din protopopiatele Triveneto II și Triveneto I, credincioși români, dar și reprezentanți ai autorităților italiene și române, a precizat pr. paroh Daniel Stîngă, de la Parohia „Sfântul Mucenic Bonifatie” din San Bonifacio di Verona.

Marți, 25 aprilie, Prea­sfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul și Dreptul Simeon” și „Sfânta Prorociță Ana” din Pescara. „La acest eveniment au fost prezenți numeroși creștini, dar și reprezentanți ai auto­rităților civile și religioase din Italia și România. Amintim pe Eminența Sa Tomasso Valentinetti, Arhiepiscopul de Pescara și Penne, și domnul George Miloșan, ministru delegat, reprezentantul Ambasadei României în Italia. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a donat Parohiei Pescara părticele din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ale Sfântului Mucenic Felicissimo și ale Sfintei Mucenițe Victoria. Arhidioceza Romano-Catolică de Pescara Penne împreună cu preoții din arhidioceză au donat suma de 50.000 de euro pentru construcția viitoarei biserici parohiale a comunității ortodoxe române din localitate. La Pescara se va construi prima biserică românească din zonă și a șaptea biserică din eparhie. Biserica se va construi pe un teren de 2.630 mp, concesionat de Primăria Pescara pe o durată de 99 de ani. Suprafața interioară a bisericii va fi de 220 mp și va fi în formă de cruce. În demisolul bisericii se va construi o sală multi­funcțio­nală, pentru activitățile parohiale. Noua biserică parohială va continua misiunea episcopiei noastre în Italia prin activități sociale, culturale, proiecte pentru tineri, având astfel o multiplă utilitate publică”, a anunțat Departamentul de informare și mass-media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

După construirea bisericii, este prevăzută și construirea unei școli și a unui centru social cultural românesc, care va cuprinde o cantină, bibliotecă și o sală de întruniri. „Chiar dacă suntem departe de casă, rupți de rădăcinile noastre, noi, românii din diasporă, nu ne uităm tradițiile, cultura și obiceiurile. Pentru toate acestea, Biserica are pentru noi un rol important, pentru că ea umple golurile și unește oamenii. Biserica este singura școală care nu se finalizează cu examenul de bacalaureat sau cu studiile de doctorat, ci rămâne permanent o școală spirituală pentru toată viața, care îndrumă oamenii să caute viața cerească veșnică. Prin acest proiect vom încerca să educăm copiii și tinerii noștri în spiritul valorilor perene și eterne, completând astfel disciplinele predate în școli, dar și lucrarea Bisericii Ortodoxe Române din diaspora prin activitatea sa socială (cantină pentru săraci), cu programe pentru tinerii români din Pescara și Provincia (after-school, școală de duminică)”, a precizat pr. paroh Alin Iarca.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns