Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de marți, 21 iulie 2020, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

În ziua de 11 iulie 2020, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei ­Moldovei și Bucovinei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a desemnat prin vot secret doi candi­daţi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Sucevei și Rădău­ților:

– Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor:

– Preasfințitul Părinte Damaschin ­Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În data de 21 iulie a.c., Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.

 

Alte hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

La solicitarea Episcopiei Devei și ­Hunedoarei a fost aprobată înființarea unui post de arhiereu-vicar.

A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secțiunea „Zile și date importante”, a ­Duminicii Mironosițelor (a treia duminică după Paști) ca Duminica Femeilor Creștine și Duminica Familiei Creștine, în apropierea zilei de 15 mai.

A fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

A fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).

Au fost aprobate mai multe ­texte ­liturgice: Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea”; ­Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Potirul nesecat”; Acatistul Maicii ­Domnului „Poto­lește întristările noastre”; Acatistul Maicii Domnului `Îndrumătoarea și ocrotitoarea copiilor”; Acatistul și Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul ­
(12 iulie); Acatistul Sfinților Ierarhi ­Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.

A fost aprobat Regulamentul pentru organizarea și funcționarea Vicariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxă Română.

 

Sfântul Sinod a luat act de:

– răspunsurile întâistătătorilor ­Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei de COVID-19. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir ­sfin­țit și cu o singură linguriță sfințită;

– contribuția Patriarhiei Române ­la sprijinirea persoanelor afectate de ­pandemia de COVID-19 pe perioada stării de urgență. Ajutorul cuantificabil ­financiar oferit de Biserica Ortodoxă Română a fost de 20.896.872 de lei;

– donarea a 4.617 tablete și a altor ­dispozitive electronice oferite elevilor şi cadrelor didactice la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării;

– aprobarea noului Statut pentru ­organizarea și funcționarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei de către Ministerul Președinției, al Relațiilor cu Parlamentul și al Memoriei Democratice din Spania.

În perspectiva alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din toamna anului 2020, Sfântul Sinod a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă ­Română rămâne neutră din punct de vedere politic, dar îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși să-și manifeste ­dreptul la vot, având în vedere criterii care vizează realizarea binelui comunitar şi promovarea valorilor creştine în ­societate.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române care au sprijinit pe plan local dialogul cu autoritățile și au res­pectat îndrumările Cancelariei ­Sfântului Sinod în contextul pandemiei de COVID-19. Sfântul Sinod cere respectarea regu­lilor sanitare pe toată perioada pandemiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns