Noi acțiuni ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale

În contextul pandemiei de COVID-19, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au continuat acțiunile social-filantropice prin care oferă ajutor familiilor nevoiașe din mediul rural. De la începutul declanșării perioadelor de restricții pe teritoriul țării noastre, ca urmare a măsurilor luate pentru stoparea răspândirii epidemiei de COVID-19, pe parcursul a 132 de deplasări, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au vizitat 127 de localități din 22 de județe, unde au oferit ajutoare familiilor afectate, în valoare de peste 350.000 de lei. Acțiunile de acest fel desfășurate de voluntari au continuat și în perioada următoare.

 

Una dintre coordonatele de bază ale misiunii Bisericii este ajutorarea semenilor aflați în nevoi. Acest lucru este dovedit de numeroasele acțiuni social-filantropice desfășurate în tot cuprinsul țării și după relaxarea măsurilor adoptate de autorități.

 

În sprijinul sinistraților din județul Botoșani

Pe lângă atenţia acordată problematicii sociale generată de starea de urgenţă şi de alertă, acţiunile caritabile au vizat şi alte situaţii speciale. Astfel că voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii ­Neamului au fost printre primii care au intervenit pentru sprijinirea celor afectaţi de calamităţi în județul Botoșani. În perioada 27-29 iunie, aceștia, sprijiniţi de Jandarmeria Română, au ajutat 130 de familii din localităţile botoşănene Baranca, Rădăuţi-Prut şi Rediu cu alimente de strictă necesitate, produse de igienă şi curăţenie şi articole de îmbrăcăminte. Valoarea celor 5,4 tone de produse oferite se ridică la suma de 20.000 de lei.

Ploile abundente de pe teritoriul ţării noastre au provocat, în ultima parte a lunii iunie, inundații în multe regiuni, soldate cu însemnate pagube materiale. Unul dintre cele mai afectate județe a fost Botoșani, unde râul Prut şi afluenții săi au dat naștere unor viituri ce au afectat întinse culturi agricole şi gospodării din mai multe localități.

„Ne-am alăturat încă o dată campaniilor umanitare inițiate și derulate de Patriarhia Română, de această dată în localitățile afectate de inundații din județul Botoșani: Baranca, Rădăuți-Prut și Rediu. Atât timp cât scopul este unul nobil, orice cooperare cu orice instituție, în special cu Biserica Ortodoxă Română, înseamnă foarte mult, atât pentru noi ca instituție, cât și pentru oamenii care ­beneficiază de acest sprijin”, a declarat, pentru TRINITAS TV, purtătorul de ­cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, plt.-adj. Dan Izotov.

Acţiunea este parte din proiectul ­social-filantropic „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, extensie a campaniei „Caravana bucuriei”.

 

Ajutorarea persoanelor vulnerabile după încetarea stării de urgență

De altfel, acţiunile voluntarilor ­Paraclisului Catedralei Mântuirii ­Neamului au continuat la începutul lunii iunie în partea de nord a ţării. Având sprijinul Jandarmeriei Române, aceştia au oferit pachete cu produse de strictă necesitate mai multor familii nevoiașe din localităţile Mitocul Dragomirnei şi Mihoveni din judeţul Suceava, Hlipiceni şi Dragalina din judeţul Botoşani, ­respectiv Obrijeni şi Rădenii Popeşti din judeţul Iaşi, ne-a transmis Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale. Beneficiarii au fost persoanele vulnerabile, bătrâni singuri, persoane cu dizabilităţi, familii sărace cu mulți copii și familii unde adulții nu mai au un loc de muncă.

„Este foarte important pentru noi să putem ajuta concret satul românesc, demarând și alte campanii pentru a veni în ajutorul acestor persoane. De altfel, noi, la Paraclisul Catedralei Naționale, dezvoltăm foarte multe campanii care treptat se extind la nivel național. Avem o colaborare frumoasă cu Jandarmeria Română. Cred că persoana cea mai importantă în acest context este preotul din comunitate, căruia oamenii îi spun durerile și necazurile, care nu de puține ori cumpără medicamente bătrânilor, le aduce hrană pentru că le cunoaşte situația. Noi vom fi alături de aceste comunități, iar activitățile de acest fel vor continua”, a declarat Dănuţ Prună.

Alături de 120 de familii defavorizate din câteva sate prahovene

Vineri, 10 iulie 2020, voluntarii au desfă­șurat campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, în cadrul căreia au sprijinit cu alimente de strictă necesitate și produse de igienă personală 120 de familii din 9 sate prahovene. Aceste familii formate din persoane vârstnice singure sau nevoiașe, familii cu mulți copii sau familii în care adulții nu mai au locuri de muncă au beneficiat de ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care le-au oferit alimente și produse de igienă personală în valoare de 9.000 de lei.

Acțiunea filantropică, desfășu­rată în satele prahovene Gornet Cricov, Valea Cricovului, Priseaca, Valea Seacă, Dobrota, Podgoria, Tătaru, Călugăreni și Valea Scheilor, face parte din campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, o extensie a campaniei „Caravana bucuriei”.

„Continuăm să sprijinim familiile vulnerabile din satele româ­nești. Toate aceste persoane au nevoie de ajutorul nostru. Astăzi am reușit să bucurăm 120 de familii din nouă sate din Prahova. Avem multe de învățat de la acești vârstnici care privesc viața cu atâta seninătate și încredere în Dumnezeu, chiar dacă se confruntă cu probleme foarte mari. Toți acești oameni mă impresionează foarte mult, căci prin cuvinte simple ei ne învață o adevărată filosofie a vieții”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mân­tuirii Neamului.

În multe parohii, credincioșii se confruntă cu probleme materiale, iar de cele mai multe ori și vârstnicii se află în situații dificile, confruntându-se cu singurătatea.

„Este de mare însemnătate ajutorul oferit de voluntari, deoarece parohia aceasta este una de gradul trei, cu aproape 70% vârstnici singuri, dar și multe familii monoparentale. Acești oameni au nevoie de sprijin material, dar și de mult sprijin moral. Deseori, mi se întâmplă ca atunci când merg la spovedit și împărtășit să-i întreb de ce au lacrimi în ochi, iar ei îmi răspund că nu are cine să-i întrebe un cuvânt. Ceea ce au făcut voluntarii astăzi este un lucru extraordinar atât din punct de vedere ­material, cât și din punct de vedere moral”, a spus părintele paroh ­Nicolae Mihalcea din comuna Gornet-Cricov.

Sprijin pentru familii vulnerabile
din patru sate ilfovene

La jumătatea lunii iulie, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii ­Neamului au ajuns în patru parohii din județul Ilfov, unde au oferit alimente de bază și produse de igienă. Acțiunea de ajutorare face parte din campania ­„Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, o extensie a proiectului „Caravana bucuriei”.
60 de familii din localitățile Dărăști-Asan, Dărăști-Filipescu, Cernica și Bălăceanca, din județul Ilfov, au fost vizitate joi, 16 iulie 2020, de voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului. Familiile au primit alimente de bază și produse de igienă pentru a putea trece cu bine prin perioada pandemiei actuale.

În patru luni, campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!” a înregistrat rezultate semnificative. Voluntarii ­Paraclisului Catedralei Naționale au reușit să sprijine un număr impresionant de familii încercate în această perioadă de pandemie, precum și altele afectate de inundații severe.

„Am revenit în judeţul Ilfov, în ­Arhiepiscopia Bucureştilor, pentru a sprijini mai multe familii vulnerabile care sunt în dificultate nu numai din cauza pandemiei, ci și pentru că au o situație aparte: cresc foarte mulți copii, părinții nu au reușit să-şi găsească un loc de muncă, au probleme de sănătate”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Acțiunea social-filantropică s-a desfă­ș­urat cu sprijinul preoților parohi din comunitățile vizitate.

Toate acțiunile voluntarilor de la ­Paraclisul Catedralei Naționale se desfă­șoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii ­Ortodoxe Române, sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns