Nepsis Italia la 10 ani de activitate

Congresul Nepsis Italia, dedicat împlinirii a 10 ani de existență a Frăției Tinerilor Ortodocși Români din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a avut loc sâmbătă, 8 decembrie, la Roma, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it. Evenimentul, dedicat tinerilor orto­docși români din toată Italia, s-a desfășurat în incinta Complexului Seraphicum din Roma și a debutat cu slujba de Te Deum săvâr­șită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, împreună cu un sobor de preoți. După momentul de rugăciune, ierarhul a deschis în mod solemn Congresul aniversar, făcând un periplu emoționant în care a prezentat succint lucrarea Frăției Tinerilor Ortodocși din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei în cei 10 ani de existență.

În continuare, părintele Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a susținut conferința „Credința ca exercițiu de mărturisire a unită­ții!”. Părintele Constantin i-a provocat pe tineri la o meditație de­spre cum să-L mărturisești pe Hristos în lumea de astăzi.

De asemenea, Violeta Popescu, de la Asociația culturală „Rediviva”, a prezentat mai multe apariții editoriale menite să aducă la îndemâna tinerilor români, familia­rizați cu limba italiană, dar și italienilor, cărți traduse din limba română în italiană, unele ediții fiind chiar lingvistice. Apoi, a fost vizionat un scurt film în limba italiană de prezentare a activității asociației, cu un accent sporit pe prigoana din timpul regimului comunist în România, o realitate cruntă ce aparține istoriei.

După vizionarea filmului „Nepsis Italia 10 ani”, a urmat o agapă frățească, după care tinerii au fost împărțiți în ateliere de discuții pe diferite teme. Au urmat tradițio­nalele colinde ale tinerilor Nepsis, concluziile atelierelor și un nou moment emoțio­nant, defilarea Stindardului Unirii în timpul intonării Imnului na­țional „Deș­teaptă-te, române!”, în cadrul unei tematici aparte, „România 100”, dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Congresul aniversar Nepsis s-a bucurat și de un recital de colinde susținut de două grupuri corale profesioniste, Grupul coral „Sfântul Potițiu” și corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Botoșani.

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe române a Italiei, a încheiat în mod festiv Congresul „10 ani de Nepsis Italia”, printr-un cuvânt de mul­țumire adresat atât tuturor tinerilor pre­zenți, cât și celor care s-au ostenit cu buna organizare a evenimentului, voluntarilor implicați și, în mod special, Departamentului pentru tineret al eparhiei.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns