Mulțumire adusă lui Dumnezeu de Ziua Națională a României

Cu prilejul Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie, în Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru marele dar al unității naționale a românilor, dar și pentru darul unității credinței ortodoxe stră­moșești. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat faptul că unitatea Preasfintei Treimi trebuie să reprezinte modelul unității românilor de pretutindeni. „Trebuie să privim spre acest model strălucit și desăvârșit de unitate care este Prea­sfânta Treime. Prin numeroase cuvântări, slu­jitorii Bisericii le-au amintit eno­riașilor că românii, chiar dacă au locuit în regiuni diferite, au avut lucruri care i-au păstrat alături permanent. Ei se aflau într-o unire de cuget și de simțire înainte de a fi Unirea de la Alba Iulia din 1918. În anul 1918, după mai multe întâlniri care au avut loc (la Chișinău, la Cernăuți, apoi la Alba Iulia), cei 1.228 de delegați care au fost prezenți din toate aceste regiuni, incluzând între ei și mulți slujitori ai Bisericii, au prezentat la Alba Iulia dorința aceasta, ca românii din toate regiunile să fie împreună și țara să se unească. Această hotărâre a unirii a fost adusă de la Alba Iulia către București de patru oameni care au luptat mult pentru acest ideal, între ei aflându-se și Episcopul Caransebeșului, Miron Cristea, mai târziu Mitropolit Primat și apoi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a evidențiat Preasfinția Sa.

În continuare, ierarhul a precizat că românii au avut o unitate de simțire, de credință și de tradiții înainte de Unirea din anul 1918. După Sfânta Liturghie, care a precedat slujba de Te Deum, arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, care acum 98 de ani au înfăptuit unitatea națională a românilor din anul 1918.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns