Monumente funerare ridicate în memoria victimelor

Solidaritatea Bisericii Ortodoxe Române faţă de cei greu încercaţi în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Bucureşti s-a manifestat de-a lungul unui an atât prin rugăciunile stăruitoare către Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor 64 de victime, prin ajutorul financiar oferit celor suferinzi şi familiilor acestora, cât şi prin ridicarea unui monument funerar din marmură, construit de Arhiepiscopia Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Monumentul a fost sfinţit duminică, 30 octombrie 2016, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Monumentul funerar, realizat din marmură românească de Ruşchiţa, a fost amplasat în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae“- Broşteni, locaş de rugăciune aflat în imediata vecinătate a Clubului Colectiv. La slujba de sfinţire, apoi la slujba Parastasului au participat, alături de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, numeroşi preoţi şi credincioşi, dar şi familiile îndoliate, care au pierdut pe cei dragi în tragicul eveniment din 30 octombrie 2015. Slujba de sfinţire a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în biserica amintită de Preasfinţia Sa, în cadrul căreia au fost rostite ectenii şi rugăciuni pentru Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a trecut la cele veșnice duminică, 30 octombrie 2016, dar şi pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv.

„În acest răstimp, Biserica Ortodoxă Română a făcut numeroase rugăciuni de pomenire a celor care au pierit în urma incendiului de la Colectiv din 30 octombrie 2015. Astfel, în Catedrala Patriarhală, în catedralele chiriarhale, în mănăstiri şi parohii s-au înălţat rugăciuni la împlinirea soroacelor de pomenire, la 40 de zile, la trei luni, la jumătate de an, la nouă luni şi acum la un an. (…) Şi astăzi, în foarte multe biserici şi mănăstiri au fost înălţate rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor care au sfârşit în urmă cu un an. Rugăm pe Părintele Îndurărilor să aşeze sufletele lor întru Împărăţia iubirii Sale, iar pe familiile îndoliate să le mângâie, să le întărească în aceste momente de grea încercare“, a evidenţiat Prea­sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Monumentul funerar din incinta Bisericii „Sfântul Nicolae“- Broşteni, a fost realizat de meşteri din zona Hunedoarei, pe el fiind inscripţionate următoarele versuri, scrise de Claudia Şuteu: „Pentru chipurile lor ce nu vor fi uitate/ Pentru cei ce au suflete îndurerate/ Pentru cei ce până ieri erau mamă şi tată/ Dar azi privesc în gol o cruce şi dată“. „Orice monument vine spre a opri timpul din goana lui nebună, spre a pregusta veşnicia, spre a ne aminti nouă, tuturor, de faptul că pe 30 octombrie 2015 într-un mod cu totul tragic şi nefericit şi-au pierdut viaţa 64 de tineri în Clubul Colectiv. Cu nădejdea învierii şi a vieţii veşnice am ridicat acest monument, mărturisind astfel într-un glas comun învierea morţilor şi viaţa veacului“, a spus pr. Costinel Ailioaei, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Fiecare slujbă de pomenire ne-a adus în memorie nouă, dar mai ales familiilor îndoliate, chipurile celor dragi care, în floarea vârstei, au plecat dintre noi. La un an de zile, am însemnat acest moment printr-un monument ridicat din marmură românească, simţire românească, trăire ortodoxă şi cele mai alese sentimente de compasiune“, ne-a declarat pr. Aurel Mihai, vicar eparhial.

După slujba de sfinţire şi cea de pomenire, oficiate în incinta bisericii Parohiei „Sfântul Ni­colae“-Broşteni, PS Episcop Timotei Prahoveanul împreună cu preoţi şi credincioşi au mers și la monumentul funerar ridicat chiar în faţa Clubului Colectiv, unde a fost depusă o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor. Ierarhul a oficiat şi aici slujba Parastasului şi a stropit cu agheasmă monumentul funerar.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns