Moment aniversar în Mitropolia Ardealului

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a împlinit miercuri, 12 octombrie, vârsta de 75 de ani. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi un Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Cu acest prilej, au fost prezentate un volum omagial şi două cărţi apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.

 

Programul duhovnicesc şi festiv din această zi aniversară a fost organizat în Catedrala Mitropolitană de Arhiepiscopia Sibiului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Membrii Permanenţei Consiliului eparhial, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, protopopi, stareţi şi stareţe ale aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Sibiului, preoţi, monahi şi monahii, studenţi teologi şi credincioşi s-au rugat în această zi în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în catedrală, drept mulţumire înălţată lui Dumnezeu pentru darul făcut Mitropoliei Ardealului şi întregii Biserici acum 75 de ani, când a văzut lumina zilei IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu.

În soborul slujitor condus de ierarh s-au aflat vicarul-administrativ al eparhiei, arhim. Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. dr. Daniel Buda, prodecanul instituţiei, pr. prof. dr. Constantin ­Necula, cadre didactice ale facultăţii menţionate, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi slujitori ai Sfintelor Altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Anastasios” din Târgu Mureş.

„Trăieşte în permanenţă în duhul liturghisitor”

După Sfânta Liturghie, soborul condus de IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a săvârşit un Te Deum. La finalul slujbei religioase, arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr a evidenţiat vocaţia de liturgist, de rugător, de părinte duhovnicesc şi de bun păstor al preoţilor şi credincioşilor încredinţaţi de care a dat dovadă IPS Mitropolit Laurenţiu. „Înaltprea­sfinţia Sa împlineşte o vârstă binecuvântată, dar nu vârsta aceasta trupească este importantă. Să ne amintim că Înalt­preasfinţia Sa are 54 de ani de preoţie şi lucrul acesta ar trebui să ne motiveze pe noi, toţi slujitorii Sfintelor Altare. (…) Are 26 de ani de arhierie şi 17 ani binecuvântaţi de păstorire în scaunul marelui ­Mitropolit şi Sfânt ­Andrei ­Şaguna. (…) Este primul Mitropolit al Ardealului liturgist. Am avut mitropoliţi şi sfinţi care au fost luptători naţionali, învietori ai naţiunii, biblişti, dogmatişti, dar Înalt­prea­sfinţia Sa a venit să ne cheme la Taina Sfintei ­Liturghii”, a spus arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr.

Un cuvânt de felicitare şi de recunoştinţă pentru grija părintea­scă a Mitropolitului Ardealului faţă de preoţii şi credincioşii din eparhia păstorită a venit din partea ­vicarului-administrativ, arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Prezentarea volumului omagial realizat de Facultatea de Teologie din Sibiu şi de ­Arhiepiscopia Sibiului, prin Sectorul cultural şi Editura „Andreiana”, a fost făcută de pr. decan Daniel Buda. Cele două lucrări care adună scrisorile pastorale din cei 26 de ani de arhipăstorire a IPS ­Părinte Mitropolit Laurenţiu, intitulate „Darurile Învierii”, respectiv „Taina Betleemului. Darurile Naşterii Domnului”, au fost prezentate de arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr.

În cuvântul de mulţumire, Înalt­preasfinţia Sa şi-a exprimat recunoştinţa faţă de familie, apropiaţi şi colaboratorii din anii de păstorire în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos. „Pentru a putea simţi şi purta bucuria acestui eveniment, l-am încadrat liturgic. Nu puteam decât să ne rugăm lui Dumnezeu şi m-am gândit că sunt mulţi ani adunaţi şi că trebuie să fac un efort, adică să particip şi eu la această bucurie a slujirii, să mulţumesc personal lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat mie şi la ai mei. De mult timp nu mai pot spune că sunt eu, ci suntem noi, cu toţii”, a spus IPS Părinte Mi­tropolit Laurenţiu. Toţi cei prezenţi i-au adresat felicitări ierarhului la împlinirea celor 75 de ani.