Moment aniversar în Episcopia Severinului și Strehaiei

Episcopia Severinului și Strehaiei a marcat duminică, 30 octombrie, împlinirea a 350 de ani de la înființare printr-o serie de evenimente bisericești și culturale.

 

Aniversarea a debutat cu sfin­țirea unei troițe amplasate în apropierea intrării în incinta Mănăstirii Strehaia din județul Mehe­dinți. Troița a fost ridicată de Episcopia Severinului și Strehaiei, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim, întrucât aici s-a aflat sediul Episcopiei Strehaiei în perioada 1672-1679. Slujba de sfințire a troiței a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.

În continuare, ierarhii au mers în incinta mănăstirii, unde, aproape de intrare, a fost pusă piatra de temelie a unui paraclis de iarnă al mănăstirii, așezat sub ocrotirea Cuvioasei Teofana Basarab, sfântă canonizată în acest an. După respectivul moment, pe un podium special amenajat, Mitropolitul Olteniei a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu ierarhii prezenți, fiind de față numeroși credin­cioși, reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de învă­țătură în care a evidențiat bucuria acestei aniversări și importanța ei pentru clerul și credincioșii mehedințeni, tâlcuind tot­odată și pasajul evanghelic duminical. Preasfin­ți­tul Părinte Episcop Nicodim a mulțumit ierarhilor și întregului cler slujitor, precum și credincioșilor prezenți, pentru bucuria comuniunii la acest ceas de sărbătoare pentru eparhie și pentru județul Mehedinți.

Evenimentele dedicate acestei aniversări au continuat cu slujba de sfințire a unei alte troițe ridicate, tot prin grija chiriarhului, în curtea bisericii din satul mehedințean Izvorălu, pentru a marca 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Gherasim Safirin, botezat în acest lăcaș de închinare.

 

Simpozion aniversar în Episcopia Severinului și Strehaiei

Luni, 31 octombrie, la Centrul cultural-misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin s-a desfășurat simpozionul intitulat „Țara Severinului – Oameni. Fapte. Locuri”. În cadrul lui au fost susținute comunicări având ca subiect comemorări și omagieri din acest an.

În deschidere, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim a rostit un cuvânt de bun și a susținut referatul: „Contribuția Episcopului Gherasim Safirin în domeniul muzicii bizantine”. În continuare au fost susţinute, de către ierarhii şi preoţii profesori invitaţi la eveniment, alte comunicări, având ca temă aniversarea eparhiei și pomenirea Episcopului Gherasim Safirin.

Au făcut prezentări Preasfinți­tul ­Părinte Lucian, Episcopul Ca­ran­sebeșului; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; arhim. dr. Andrei Ioniță, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului; pr. dr. Aurel Florin Țuscanu; pr. lect. univ. dr. Ioniță Apostolache, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova; diac. drd. Nicolae-Sorin Marin.

Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, condus de părintele Iulian Pruiu, a susţinut un recital alcătuit din cântări bizantine, compoziţii ale vrednicului de pomenire Episcop Gherasim ­Safirin.

Evenimentul a continuat cu două lansări de carte, se arată pe site-ul episcopiaseverinului.ro.