Moment aniversar în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a sărbătorit sâmbătă, 8 mai, 13 ani de la întronizarea ca Episcop al românilor din statul peninsular. Pentru marcarea acestui moment aniversar, Prea­sfinţia Sa împreună cu Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjuraţi de un sobor de slujitori, au săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Centrului eparhial de lângă Roma.

În Duminica a 2-a după Paşti, a Sfântului Apostol Toma, mai mulţi credincioşi români din capitala Italiei şi din localităţile învecinate, care au dorit să fie alături de chiriarhul lor la ceas aniversar, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită într-un cadru festiv de către cei doi arhierei români, a transmis TRINITAS TV.

În cuvântul de învățătură, Prea­sfințitul Părinte Episcop Siluan a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, care aminteşte de a doua arătare a Mântuitorului ucenicilor, atunci când în foişorul unde se aflau era prezent şi Apostolul Toma.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a lecturat un cuvânt retrospectiv, în care a punctat principalele realizări la nivel pastoral, misionar, social și cultural ale Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan în cuprinsul eparhiei, în cei 13 ani de păstorire.

La final, chiriarhul român a subliniat faptul că realizările din cei 13 ani de slujire nu sunt decât roadele unei munci în echipă, prin implicarea clericilor și credincioșilor și prin incontestabila purtare de grijă a lui Dumnezeu, Care a făcut ca multe situații să confirme cuvântul scripturistic potrivit căruia „ceea ce nu este cu putință la oameni este cu putință la Dumnezeu”. Preasfinţitul ­Părinte Siluan a primit hirotonia întru arhiereu la 21 octombrie 2001, slujind ca Episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale până la 8 mai 2008, când a fost numit Episcop eparhiot al nou-înfiinţatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei.