La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna“ din Sibiu a avut loc marţi, 17 mai, întrunirea Colegiului decanilor facultăților de teologie ortodoxă din țară. Lucrările întrunirii au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar pe ordinea de zi s-au aflat mai multe teme de interes pentru mediul academic teologic din România.

La întrunire au participat și pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional, dr. Alexandru Mălureanu, inspector în cadrul aceluiași sector, precum și pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie din București. În debutul întrunirii, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis decanilor facultăților de teologie ortodoxă și repre­zen­tanților departamentelor de teologie ortodoxă din cadrul univer­sităților românești mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. PS Episcop Varlaam i-a felicitat apoi pe noii decani ai facultăților de teologie și pe decanii realeși în aceste funcții, subliniind misiunea învă­țământului teologic în societatea actuală. „Ne dorim ca acest colegiu să funcționeze la un nivel foarte înalt și să producă propuneri și hotărâri importante pentru evo­luția învățământului teologic superior“, a spus ierarhul.

A urmat un cuvânt de bun venit din partea decanului Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, care a amintit participanților sărbătoarea din acest an din mediul acade­mic sibian și manifestările știin­țifice organizate în această perioadă în cetatea transilvăneană. „Colegiul decanilor între­gește șirul de manifestări pe care le-am pregătit cu ocazia împlinirii a 230 de ani de învățământ teologic la Sibiu“, a subliniat părintele decan.

 

Discuții și propuneri

Părintele Viorel Ioniță a prezentat apoi temele și mai multe aspecte organizatorice de la Sinodul Panortodox din acest an, care se va desfășura la Academia din Creta, Grecia, în perioada 16-27 iunie. Pe ordinea de zi s-au mai aflat numeroase alte teme de discuții, dintre care amintim: pregătirea celui de-al VII-lea Congres al facultăților de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, eveniment ce va avea loc în perioada 10-11 octombrie 2016 la Alba Iulia; demersurile efectuate de facultățile/departamentele de teologie în vederea înființării unor centre de cercetare și documentare cu privire la disciplina religie, organizate în cadrul facultăților/departamentelor de teologie ortodoxă din țară; prezentarea soluțiilor identificate privind condiționarea de către ARACIS a păstrării denumirii specializării „Teologie didactică“ de introducerea în planul de învățământ a nivelului I al modulului psihopedagogic, plecându-se de la relația instituțională universitate-facultate-departament pentru pregătirea personalului didactic; promovarea și consolidarea statutului specializării „Artă sacră“; stadiul realizării manualelor pentru învățământul teologic ortodox universitar; realizarea unui regulament unitar pentru şcolile doctorale.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter