Medalia „Centenarul Marii Uniri” oferită Bisericii Ortodoxe

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit marți, 30 noiembrie 2021, din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Prin această distincție se evidențiază efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern. Medalia a fost oferită de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a evidențiat cooperarea rodnică dintre stat și Biserică în înfăptuirea Marii Uniri. „Acest însemn al prețuirii președintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română a fost oferit în ziua Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. În mod semnificativ ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei precede Ziua Națională a României. Este o bucurie că se recunoaște contri­buția Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea și cultivarea identității și unității naționale, iar în ceea ce privește Marea Unire de la 1 decembrie reamintim faptul că ea a fost precedată de unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918 și de unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie 1918, iar unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu România, realizată la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, a fost o încoronare a acestor eforturi ale poporului român de a ajunge la unitate după jertfe foarte multe. Peste 350.000 de soldați au murit în Primul Război Mondial și foarte mulți au fost răniți. A fost un an greu pentru că a fost și o epidemie foarte severă, tifosul exantematic, care a secerat o mulțime de vieți omenești. Cu toate acestea, la 1 decembrie 1918, credincioșii mireni conduși de către preoții lor delegați la Adunarea de la Alba Iulia au participat în număr foarte mare. Aceasta a arătat că în Basarabia, Bucovina și Transilvania clerul a fost foarte activ. La Alba Iulia, viitorul Patriarh al României, Episcopul Caransebe­șului, Miron Cristea, a înălțat o rugăciune pentru unitate foarte bogată și, în același timp, foarte înflăcărată, care arăta dorința Bisericii de a se împlini un ideal al românilor, și anume, unitatea lor națională. La Alba Iulia a fost prezentă și Biserica greco-catolică prin Episcopul Iuliu Hossu, care a citit proclamația unirii, iar Episcopul Miron Cristea a făcut parte din delegația care a dus la Bucu­rești actul unirii și l-a prezentat familiei regale, regele Ferdinand și regina Maria. Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică, între slujitorii Bisericii și patrioții români de-a lungul timpului, dar mai ales în anul 1918”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit că în anul centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, a fost sfințit Altarul Catedralei Naționale, simbol al unității noastre istorice. „În anul 2018, la 100 de ani, noi am avut o bucurie în plus, și anume, aceea de a realiza sfin­țirea Altarului Catedralei Națio­nale, care a fost, de asemenea, un ideal din timpul regelui Carol I, al regelui Ferdinand și susținut de Biserică. Toate acestea ne arată că unitatea națională s-a realizat prin jertfe multe, dar și printr-o cooperare rodnică. Mul­țu­mim președintelui Klaus Iohannis pentru distincție și ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască bucuria de a simți darul unității, al comuniunii și al fră­țietății”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Patriarhul României a participat la recepţia organizată de Preşedinţie

În cadrul manifestărilor oficiale prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, în după-amiaza zilei de 1 decembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a organizat o recepţie la Palatul Cotroceni, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor Administraţiei publice, Armatei şi Cultelor recunoscute din ţara noastră. La acest eveniment a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, preşedintele României a vorbit despre necesitatea onorării memoriei înaintaşilor, despre unitate şi comuniune pentru depăşirea situaţiei pandemice cu care se confruntă ţara noastră şi întreaga lume.