Manifestări dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna la Sibiu

În preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitor al Catedralei Mitropolitane, au loc în fiecare an la Sibiu și în mai multe orașe din Arhiepiscopia Sibiului manifestări duhovnicești, culturale și academice grupate sub genericul „Zilele Șaguniene”. Evenimentele sunt organizate de Arhiepiscopia Sibiului, prin Sectorul cultural, în parteneriat cu mai multe instituții şi anul acesta s-au desfăşurat în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie. Manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna au început pe 27 noiembrie, cu lucrările Simpozionului Internațional „Teologii ardeleni și Marea Unire”. Au participat Înalt­preasfințitul Lauren­țiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, cadre didactice, invitați, studenți. În cadrul manifestărilor au avut loc vernisaje, o gală a voluntarilor ITO, colocvii, confe­rințe, dezbateri, concerte, un workshop la Mediaş ş.a.

Joi, în ajunul hramului, a avut loc Vecernia Mare cu Litie, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, urmată de procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna şi un cuvânt de binecuvântare adresat pelerinilor de către IPS Mitropolit Laurențiu.

Miercuri, 28 noiembrie, a avut loc evenimentul de omagiere a doi profesori bibliști de la Sibiu, pr. prof. dr. Dumitru Abrudan și pr. prof. dr. Vasile Mihoc, la împlinirea vârstei de 80 de ani, respectiv 70 de ani. În cadrul evenimentului au fost lansate și două volume omagiale închinate celor doi profesori. Hramul Sfântului Ierarh Andrei Șa­gu­na a adunat și în acest an mul­țimi de credincioși și de pelerini din Transilvania la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua hramului, vineri, 30 noiembrie, a fost oficiată de Înalt­preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgără­șanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, slujitorii Catedralei Mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. La Sfânta Liturghie au fost prezenți numeroși oaspeți și oficialități. Sărbătoarea s-a încheiat cu ceremonia acordării mai multor distincții.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns