La Căușeni se va construi o biserică în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a săvârșit marţi, 10 noiembrie, Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfântul Mare ­Mucenic Pantelimon”, din cartierul Valul lui Traian, din orașul Căușeni, informează Biroul de presă al eparhiei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a pus piatra de temelie pentru noul locaș ce se va construi.

După binecuvântarea pietrei de temelie, ierarhul a vorbit despre viețile celor doi ocrotitori ai parohiei și virtuțile lor. „Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariției Bibliei în limba română, numită «de la București», în anul 1688. Și-a asumat rolul de protector al tiparului şi școlilor din Muntenia, dar și din Transilvania. A dat Bucureș­tiului o nouă Academie Domnească, transformând școala de la «Sfântul Sava» în «colegiu public pentru pământeni și străini», cu o programă asemănătoare instituțiilor de grad ­superior. S-a străduit să aducă în țară mulți tineri talentați, specialiști în ­diferite domenii.

Printre ei s-a remarcat și cel care a fost Episcop al Râmnicului și Mitropolit al Țării Românești, Antim Ivireanul. Sub îndrumarea lui, la București, ­Snagov și Vâlcea, au văzut lumina tiparului peste 60 de cărți în diferite limbi. Familia Brâncoveanu a ctitorit mai multe biserici şi mănăstiri, între care: bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, mănăstirile Hurezi şi Brâncoveni, Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou din București”, a arătat Preasfinţia Sa.

La sfârșitul cuvântării, Preasfințitul Părinte Veniamin a dăruit parohiei o Sfântă Evanghelie și un Apostol, editate la Patriarhia Română, ediție nouă, iar domnului deputat Constantin Codreanu, primarului și altor persoane câte o carte de rugăciuni. De asemenea, l-a felicitat și încurajat pe preotul paroh Mihail Cîșlaru, apreciind lucrările din parohie și activitățile social-misionare pe care le desfășoară cu multă dăruire.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns