La Bălţi a fost inaugurat bustul Mitropolitului Visarion Puiu

În data de 11 august 2015 a avut loc slujba de sfinţire a bustului închinat IPS Visarion Puiu, ridicat în curtea Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bălţi, una dintre ctitoriile marelui mitropolit. Evenimentul a cuprins şi un program artistic, rostindu-se poezii închinate Mitropolitului Visarion, apoi a avut loc dezvelirea propriu-zisă a bustului. Printre invitaţi au fost prezenţi şi primarul municipiului Bălţi, domnul Renato Usatîi, stareţul Mănăstirii Neamţ, părintele Benedict Sauciuc, preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu“ din România, preot dr. Florin Aurel Ţuscanu, arhitecţi, ctitori, scriitori şi jurnalişti. Activitatea a înglobat deopotrivă rugăciuni, cântări, poezii, o scenetă, acţiunea încheindu-se cu o agapă frăţească.

Prezent la eveniment, stareţul Mănăstirii Neamţ, arhimandritul Benedict Sauciuc, a menţionat: „Sunt bucuros de faptul că particip la acest eveniment, în contextul în care la Schitul Vovidenia de lângă Mănăstirea Neamţ se află un muzeu în memoria lui Visarion Puiu. Este un lucru deosebit că astăzi în Basarabia revine IPS Visarion Puiu prin ridicarea acestui bust, deoarece mitropolitul a iubit mult pământurile pe care le-a păstorit cu multă dragoste şi căldură sufletească“. La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu“ din România, preot dr. Florin Aurel Ţuscanu, a vorbit cu o mare însufleţire despre viaţa IPS Visarion Puiu şi despre faptul că zilele acestea a fost aprobată exhumarea IPS Visarion, osemintele căruia vor fi strămutate în biserica ortodoxă din Paris ce aparţine Episcopiei Ortodoxe Române Occidentale.

Sculptat de Silvia Radu la Bucureşti, bustul a fost turnat în bronz la Chişinău în iulie 2015 de către meşterul Grigorie Băţ.

Născut în 1879 la Paşcani, România, Visarion Puiu ajunge în 1923 Episcop de Hotin, iar peste 12 ani este numit Mitropolit al Bucovinei cu sediul la Bălţi. În acest oraş, IPS Visarion Puiu a ridicat 5 biserici, sediul episcopiei şi a depus eforturi deosebite la electrificarea oraşului. La sfinţirea Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bălţi au fost prezenți şi Patriarhul Ierusalimului de atunci, Damianos al II-lea, şi personalităţi româneşti marcante ale vremii, regele Carol al II-lea şi prinţul moştenitor Mihai. Pe tot cuprinsul Basarabiei, IPS Visarion Puiu a ridicat şi restaurat zeci de biserici. În perioada anilor 1942-1943 a condus Mitropolia de Transnistria cu sediul la Odessa, ulterior cârmuind Episcopia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. Astăzi, atât la Paşcani, cât şi la Mănăstirea Putna este înălţat câte un bust în cinstea acestei mari personalităţi, acestor locuri din România alăturându-se de acum şi urbea Bălţilor de dincolo de Prut.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns