Jurnaliști creștini sub ocrotirea Sfintei Treimi

Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române şi-a sărbătorit hramul la praznicul Sfintei Treimi, luni, 5 iunie. Sărbătoarea jurnaliştilor şi angajaţilor din cadrul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române a început cu Sfânta Liturghie, săvârşită la Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA ale Patriarhiei Române și coordonatorul Centrului de Presă; părintele Nicolae-Cristian Câdă, redactor-șef la revista „Vestitorul Ortodoxiei”; părintele Bogdan Teleanu, de la Biroul de presă al Patriarhiei Române; părintele consilier patriarhal Teodor Gradinaciuc de la Radio TRINITAS; diaconul Ioan Mavrichi, consilier patriarhal la Biroul de presă al Patriarhiei Române; diaconul Dumitru Bogdan Bădiță de la Televiziunea TRINITAS; diaconul Gheorghe Anghel, consilier patriarhal la Agenția de ştiri BASILICA.

După citirea Evangheliei sărbătorii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieș­tea­nul a rostit un cuvânt de învățătură. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de soborul de slujitori, a săvârşit slujba Te Deum-ului de mulţumire pentru toată facerea de bine și ajutorul primit de la Dumnezeu în cei 10 ani de funcționare a Centrului de Presă BASILICA. „Hramul acestui centru este sărbătoarea Sfintei Treimi, iar insti­tuția se numește «Basilica», adică biserică.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cel care a ales numele centrului, dar și hramul, a folosit aceste două cuvinte din limba latină, limba strămoșilor noștri, limba în care s-a răspândit Evanghelia Mântuitorului, limba în care episcopii tomitani au mărturisit Ortodoxia la sinoadele ecumenice, limba celor mai multe inscripții creștine care se păstrează pe teritoriul țării noastre. S-a folosit limba latină și pentru a arăta celor care intră în contact cu realitățile vieții bisericești din țara noastră că există și o Ortodoxie latină, sau de limbă latină, pe lângă cea slavă, greacă, arabă, georgiană”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul său de la finalul Te Deum-ului. În continuare a fost săvârşit şi un Polihroniu, adică un imn liturgic de felicitare, în care au fost pomeniţi Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, jurnaliştii, ostenitorii, binefăcătorii, cititorii și ­ascultătorii componentelor din cadrul Centrului de Presă ­BASILICA. De sărbătoarea Sfintei Treimi, la Catedrala Patriarhală au cântat Grupul psaltic „Tronos” şi Corala „Nicolae Lungu” a
Patriarhiei Române.

Următorul moment festiv s-a desfăşurat în Sala „Europa Chris­tiana” a Palatului Patriarhiei, unde, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a vernisat expoziția „Mărturii fotografice din vremea Patriarhului Justinian”, care cuprinde fotografii-document din cadrul Fototecii Ortodoxiei Românești. Expoziția, realizată de „Ziarul Lumina”, a fost prezentată de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu. „Acest gest de rememorare este în spiritul emisiunilor și articolelor realizate de componentele Centrului BASILICA în acest an care este dedicat comemorării Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, a spus părintele consilier patriarhal.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Centrul de Presă BASILICA – 10 ani de misiune mediatică” și a dăruit în semn de binecuvântare ostenitorilor de la Centrul de Presă iconiţe cu Sfânta Treime la stejarul Mamvri. ­Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române a fost înființat la 27 octombrie 2007 și are în ­prezent cinci componente: Radio TRINITAS; TRINITAS TV; ­Pu­bli­cațiile LUMINA; Biroul de presă al Patriarhiei Române; Agenția de ştiri BASILICA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns