IPS Părinte Arhiepiscop Nicolae Condrea ridicat în demnitatea de Mitropolit ortodox român al celor două Americi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârșit duminică, 30 octombrie 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, împreună cu mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La finalul slujbei, a avut loc ceremonia solemnă de ridicare în demnitatea de Mitropolit ortodox român al celor două Americi a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nicolae Condrea, care a primit însemnele noului său rang și ale noii sale slujiri de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Patriarhală din București a fost duminică, 30 octombrie, gazda unor evenimente importante pentru viața Bisericii Ortodoxe Române, și în mod special pentru românii ortodocși de peste ocean. De dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; IPS Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi; PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul; Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi; PS Părinte Ignatie Mure­șeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc ceremonia solemnă de ridicare în demnitatea de Mitropolit ortodox român al celor două Americi a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nicolae Condrea. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit în fața clerului și credincioșilor din Catedrala Patriarhală Tomosul sinodal al Bisericii Ortodoxe Române prin care au fost proclamate în mod oficial: înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi și a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei; modificarea teritorială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi și schimbarea titulaturii acesteia în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii. Tomosul sinodal a fost semnat de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârile Sfântului Sinod consemnate în acest Tomos au fost adoptate și de Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, care a avut loc în perioada 1-3 iulie 2016 în Canada. De asemenea, Episcopul-vicar patriarhal a citit și Gramata Patriarhală către clerul și credincioșii nou-înfiin­țatei Mitropolii Ortodoxe Române a celor două Americi.

În continuare a avut loc rânduiala de înmânare a însemnelor mitropolitane Înaltprea­sfin­ți­tului Părinte Nicolae. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a dăruit mantia de mitropolit, crucea pectorală și engolpionul, camilafca de mitropolit cu cruce – însemn al noii demnități, și cârja arhierească de mitropolit. La finalul rânduielii, Înaltpreasfin­țitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a binecuvântat clerul și credincioșii prezenţi în Catedrala Patriarhală.

La acest moment solemn, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt despre semnificația teologică și spirituală a demnității de arhipăstor, intitulat „O demnitate mai înaltă înseamnă o responsabilitate mai mare“, şi şi-a exprimat bucuria pentru acest eveniment.

„Astăzi, prin voia lui Dumnezeu, împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, cu reprezen­tanţi ai clerului şi credin-
cioşilor din Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor centrale ale statului român, sărbă­torim ridicarea la demnitatea de Mitropolit a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae.

Calităţile teologice, pastorale şi administrative deosebite pe care Înaltpreasfinţia Sa le‑a arătat în slujirea de chiriarh al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, vreme de 14 ani, ne îndreptăţesc speranţa că lucrarea pe care o începe astăzi ca mitropolit va fi o lucrare binecuvântată de Dumnezeu şi mult folositoare românilor ortodocşi care vieţuiesc pe continentul american, dar având dorul de‑a revedea România şi de‑a păstra comuniunea cu poporul român.

De aceea, cu multă bucurie, Vă încredinţăm, Înaltpreasfinţia Voastră, de sprijinul nostru personal şi al ierarhilor Sfântului Si­nod al Bisericii Ortodoxe Române, în lucrarea sfântă la care aţi fost chemat, spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii noastre şi mântuirea celor binecredincioşi!“, a spus Preafericirea Sa în încheierea cuvântului.

Ceremonia de ridicare în rang de la Catedrala Patriarhală a fost marcată și de citirea unor mesaje de felicitare din partea unor instituții centrale ale statului român.

Un mesaj a fost transmis din partea Președin­telui României, Klaus Werner Iohannis, de dl Sergiu Nistor, consilier prezi­den­țial. În continuare, a transmis un mesaj dl Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte în cadrul Guvernului României.

Părintele Daniel Adrian Ene, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii, a citit un mesaj din partea clericilor și cre­din­cioșilor ortodocși români din Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a adresat un cuvânt de mulțumire cu ocazia ridicării sale în rang. Ierarhul a vorbit despre istoria bogată a românilor ortodocși de peste ocean, despre viața eparhiei ro­mâ­nești de acolo și despre proiectele de viitor. Ceremonia de ridicare în rang s-a încheiat cu rânduiala Polihro­niului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii coslujitori s-au rugat pentru odihna sufletului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian Chira al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului, care a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 30 octombrie. Ierarhul a fost pomenit la ectenia pentru cei adormiți.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns