Întrunirile anuale ale organismelor centrale bisericești

Consiliul Național Bisericesc reunit în ședință de lucru

În Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale a avut loc marți, 13 februarie, ședința de lucru a Consiliului Național Bisericesc, organism central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești. În cadrul ședinței prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost aprobat Raportul general anual (sinteză) al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2017, privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română.

„În acest An Centenar, au o sem­nificație deosebită lucrările Consiliului Național Bisericesc, ale Adunării Naționale Bisericești și ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, organisme centrale care se întâlnesc în aceste zile la București pentru a evalua activitatea desfășurată de Biserica noastră în anul 2017”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de deschidere.

În continuare, Patriarhul României a prezentat sinteza activităților Bisericii Ortodoxe Române în anul 2017, cu titlul „Lumina sfintelor icoane și jertfa apărătorilor Ortodoxiei”.

De asemenea, au fost prezentate dări de seamă de către Cancelaria Sfântului Sinod și fiecare sector al Administrației Patriarhale.

La final, în ședința de lucru a fost aprobat Raportul general anual (sinteză) al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2017, privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română.

Ședința din 13 februarie a fost ultima din legislatura 2014-2018. Consiliul Național Bisericesc se compune din 12 membri ai Adunării Naționale Bisericești, câte un cleric și câte un mirean reprezentând fiecare mitropolie din țară, desemnați pe o perioadă de 4 ani și pentru cel mult două mandate.

 

Adunarea Națională Bisericească în ședință anuală de lucru

Palatul Patriarhiei din București a găzduit miercuri, 14 februarie, ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După desfășurarea lucrărilor în comisiile permanente, în ședință plenară au fost prezentate referatele asupra Raportului general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2017, privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română.

Lucrările organismului central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române au fost precedate de slujba Te Deum-ului, săvârșită în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în prezența ierarhilor Sfântului Sinod și a membrilor clerici și mireni ai Adunării Naționale Bisericești.

Ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. După citirea Apelului nominal de către secretarul general, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere, cu referire specială la Raportul general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2017. „Pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică, în anul 2017, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 110.782.632 lei, Biserica Ortodoxă fiind la ora actuală cel mai mare filantrop din punctul de vedere al contribuției în lucrarea socială. Aceasta înseamnă jertfă, înseamnă efort și înseamnă și grijă față de popor”, a evidențiat Preafericirea Sa.

După suspendarea ședinței plenare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a invitat pe membrii Adunării Naționale Bisericești să participe la ședințele comisiilor permanente repartizate în diferite saloane ale Palatului Patriarhiei: Comisia administrativ-juridică și de validare; Comisia socială și pentru comunicații media; Comisia culturală și educațională; Comisia economică, bugetară și de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericești); Comisia pentru românii ortodocși de peste hotare și pentru relații externe bisericești.

După întocmirea referatelor de către comisiile permanente, ședința plenară a fost reluată în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, în cadrul căreia raportorii au prezentat rezultatele lucrărilor comisiilor. În continuare, au fost invitați să ia cuvântul membri delegați de Adunările eparhiale din țară în Adunarea Națională Bisericească. În urma supunerii la vot, au fost aprobate hotărârile ședinței.

În cadrul ședinței din plen, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a anunțat că slujba de sfințire a noii Catedrale Naționale va avea loc duminică, 25 noiembrie 2018, și va fi săvârșită de un sobor de arhierei români și străini, în frunte cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Evenimentele dedicate sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului vor continua până vineri, 30 noiembrie 2018, când se va prăznui primul hram al locașului, în cinstea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat mulțumiri celor care au contribuit la activitățile bogate care s-au desfășurat în Biserica Ortodoxă Română în Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru realizările Bisericii Ortodoxe Române de anul trecut, mulțumim raportorilor care au prezentat aceste realizări și celor care le-au pregătit. Mulțumim și celor care au luat cuvântul, accentuând aspecte foarte importante ale vieții și misiunii Bisericii astăzi. Mulțumim în mod deosebit ierarhilor, preoților și credincioșilor mireni care au susținut activitățile Bisericii Ortodoxe Române în anul 2017. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute să continuăm aceste activități, să le intensificăm, dacă este posibil, și să aducem bucurie. Singura bucurie în Biserică este bucuria roadelor, bucuria de a produce bucurie altora”, a spus Preafericirea Sa.

Membrii Adunării Naționale Bisericești au primit din partea Patriarhului României calendarul creștin ortodox pe anul 2018 – format agendă și de birou; dvd-uri realizate de TRINITAS TV; lucrarea „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”, în două volume, precum și o publicație de prezentare a pelerinajelor de Centenar organizate de BASILICA Travel.

Această ședință a fost ultima în componența actuală, membrii Adunării Naționale Bisericești aflându-se la sfârșitul mandatului de patru ani început în 2014. Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns