Întrunirea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei la București

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a reunit miercuri, 28 septembrie 2022, în sesiune de lucru, în Sala Sinodală a Reșe­dinței Patriarhale din București. La întâlnirea prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au participat ierarhi din eparhiile sufragane acestei mitropolii. Ordinea de zi a cuprins prezentarea unor texte liturgice ce vor însoți propuneri de canonizare, precum și subiecte de ordin administrativ ce intră în atribuțiile acestui for bisericesc.

 

După rostirea rugăciunii de început, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, a dat citire apelului nominal. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh ­Daniel a expus ordinea de zi ce a cuprins prezentarea textelor liturgice care vor însoți propunerea de canonizare a Cuvioșilor Dionisie Ignat și Petroniu ­Tănase, dar și ale­gerea de noi membri pentru Consistoriul mitropolitan și pentru Consistoriul mitropolitan monahal.

Cu privire la primele două puncte de pe ordinea de zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat: „Aceste texte liturgice au fost compuse în limba greacă de către ucenici a doi părinți români aghioriți de la Muntele Athos, care sunt propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice de către Patriarhia Română. Dreptul de a canoniza pe cineva aparține Bisericii locale unde acea persoană și-a trăit ultima parte a vieții și unde a trecut la Domnul. Acești doi părinți, români de origine, au viețuit mai multă vreme la Athos: părintele Dionisie Ignat la Schitul Colciu și părintele Petroniu Tănase la Schitul Prodromu. Ei au avut ucenici români, dar și greci. Doi dintre aceștia, greci, care s-au evidențiat prin compunerea de slujbe liturgice pentru sfinți, au acceptat să pregătească textele liturgice în limba greacă. Aceste texte au fost traduse în limba română, însă Sinodul mitropolitan nu le aprobă, fiindcă nu are acest lucru în competență. Prezentarea lor, însă, a fost necesară pentru că cinci eparhii au făcut unele observații cu privire la aceste texte. (…) Acești doi părinți sunt apreciați nu doar de români, ci și de viețuitorii greci. Noi dorim să solicităm Patriarhiei Ecumenice să facă trecerea în rândul sfinților a celor doi aghioriți. Este important să facem un gest de scoatere în evidență a acestor cuvioși care sunt foarte populari în Muntele Athos”.