Întronizarea primului Episcop ortodox român al Canadei

Evenimentele dedicate întronizării pri­mului Episcop ortodox român al Canadei au debutat sâmbătă, 6 mai, când a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgo­viștei și Exarh patriarhal – delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la evenimentele de pe continentul american, și de Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ales al nou-în­ființatei Episcopii Ortodoxe Române a Canadei, în­conjurați de un sobor de preoți și diaconi. În aceeași zi, după slujba euharistică, la care au participat preoții și delegații parohiilor și mănăstirilor din cadrul noii eparhii, a avut loc primul Congres al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, lucrările fiind deschise de IPS Părinte Mitropolit Nicolae, care a vorbit despre misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Canada.

În cadrul lucrărilor congresului a fost aleasă și validată componența Consiliului eparhial și a Consistoriului eparhial, a fost desemnat delegatul eparhiei în Consistoriul Mitropolitan și s-a luat hotărârea ca biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Gheorghe” din Rive Sud, situată în localitatea Saint Hubert, să devină Catedrală Episcopală.

Duminică, 7 mai, în noua Catedrală Episcopală a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi ortodocși români și străini, după care a avut loc întronizarea Preasfin­țitului Părinte Ioan Casian ca Episcop ortodox român al Canadei. Ceremonia a fost oficiată de Înalt­preasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, care a dat citire Gramatei Mitropolitane de întronizare.

În deschidere, IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal – delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului sinodal de proclamare a înfiin­țării noii eparhii și a vorbit despre importanța acestui eveniment. „Pe diadema de eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române se adaugă o nouă eparhie, aceea a Canadei, care va face parte din tezaurul de mare preț al Bisericii noastre străbune […]”, a arătat Înaltprea­sfinția Sa.

Apoi, IPS Părinte Mitropolit Nicolae i-a înmânat noului episcop însemnele demnității episcopale – mantia, crucea, engolpionul, camilafca și cârja arhierească, îndemnându-l la luare aminte și responsabilitate. „Timp de 10 ani ați îndeplinit chemarea de Episcop-vicar al arhiepiscopiei noastre și ați împlinit această chemare mai ales în Canada, vizitând, îndrumând și participând la viața și misiunea parohiilor răspândite pe tot cuprinsul Canadei. Astăzi ați primit însemnele episcopale și cârja arhierească, ceremonie care reprezintă descoperirea chemării de întâi învățător al dreptei credințe, de slujitor al sfintelor taine, de arhipăstor al clerului și credincioșilor din eparhie”, a spus Mitropolitul ortodox român al celor două Americi.

Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a mărturisit că este un moment de mare bucurie şi o încununare a unor eforturi îndelungate. De asemenea, ierarhul a vorbit despre importanța misiunii Bisericii în societate, făcând referire la coresponsabilitatea creș­tinilor în cadrul comu­nităților din care fac parte și la valoarea modelelor în Biserică: „De mai bine de 33 de ani lucrăm la acest proiect. Acest minunat moment consfințește efortul, gândurile și speranțele gene­ra­țiilor de români care au trăit în Canada de aproape 125 de ani. Înseamnă nu numai bucurie, ci și o manieră pastorală și administrativă mai concretă de a aborda realitățile româ­nești și chiar pe cele canadiene, din punct de vedere pastoral”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns