Întreită sărbătoare de hramul istoric al Catedralei Patriarhale

În fiecare an, sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale este un prilej de închinare și cinstire deosebită a sfinților ocrotitori ai acestui locaș și ai întregii Capitale.

Programul liturgic din ziua sărbătorii a început cu o procesiune cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, cu racla cu părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, cărora li s‑a adăugat și racla cu o parte din moaștele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, fapt care a adus o mare bucurie credincioșilor care și‑au îndreptat pașii către Patriarhia Română și gândurile spre sfinții care ocrotesc Catedrala Patriarhală și ascultă cererile și rugăciunile aduse lor. La procesiunea condusă de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, au participat preoți și diaconi, psalți din Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, precum și credincioși. Sfintele odoare au fost așezate spre închinare sub un baldachin nou, construit în primăvara aceasta și împodobit cu icoane și flori.

2

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Părinte Casian, Arhiepisco Vestitorul 5-6 pt macheta BT tipar 3,09 pul Dunării de Jos; PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul,
Episcop‑vicar patriarhal; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar la Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre sărbătoarea Înălțării Domnului, care pregătește marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt.

Zi de pomenire a eroilor și luptătorilor români din toate timpurile

În cadrul Sfintei Liturghii, precum și la sfârșitul slujbei, s‑au făcut rugăciuni speciale pentru pomenirea eroilor și luptătorilor români din toate timpurile și din toate locurile. „Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de pomenire a eroilor români să fie de sărbătoarea Înălțării Domnului, ca să ne arate că nu există înălțare fără smerenie, că nu există preaslăvire fără jertfire, că Hristos S‑a înălțat întru slavă după ce S‑a smerit pe sine până la moarte, și moarte pe cruce, îngropare, și apoi prin Înviere și Înălțare a fost preaslăvit. Pe eroii români, care cu multă iubire jertfelnică și smerită și‑au dăruit viața lor pentru credință, patrie și popor, pe aceștia îi cinstim și pomenim în ziua Preaslăvitei Înălțări a Domnului“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit în semn de binecuvântare și prețuire credincioșilor prezenți la hramul istoric al Catedralei Patriarhale iconițe, cu sărbătoarea Înălțării Domnului și cu chipurile Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și alte daruri.

3

Premii pentru câștigătorii a două concursuri naționale

După Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a eroilor neamului românesc, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de câștigători ai Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar‑filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ și a celor 7 câștigători ai Concursului național „Icoana ortodoxă – lumina credinței“, ediția a IV‑a. Domnul Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române, i‑a prezentat pe câștigătorii concursului de miniproiecte misionar‑filantropice, iar domnul Nicolae Catrina, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, i‑a prezentat pe câștigătorii concursului național de icoane. Fiecare câștigător a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câte o diplomă și un dar, iar iconarii în frescă și mozaic au primit și premii în bani. La final, câștigătorii au fost felicitați de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. „Felicităm pe cei care au organizat aceste concursuri, pe cei care au participat la ele și pe cei care au fost premiați. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dăruiască sănătate și bucurie, ani mulți și binecuvântați și să continue înmulțirea talanților, cultivarea talentului, pentru că prin muncă multă se evidențiază talentul. Suntem bucuroși că în poporul român această artă a pictării icoanelor se continuă cu efervescență mare și că foarte mulți copii au participat la Concursul național «Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu». Acest concurs a antrenat o mulțime de copii și tineri pentru a învăța că Evanghelia nu e numai cuvânt frumos, ci și faptă bună de ajutorare a semenilor“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cele două concursuri naționale au fost organizate de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic‑educațional și Sectorul cultură și patrimoniu religios, iar premiile au fost oferite de Patriarhia Română și Fundația World Vision România.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns