Întâlniri internaționale pe teme mariologice la Craiova și la Mănăstirea Timișeni-Șag

Luni, 4 noiembrie, s-au desfășurat două întâlniri pe teme mariologice la Craiova și la Mănăstirea Timişeni-Şag. Evenimentele au fost organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și de Arhiepiscopia Timișoarei și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Conferința „Maica Domnului
în tradiția Bisericii Orientale”

Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Facultății de Teologie din Craiova a găzduit Conferința internațională cu tema „Maica Domnului în tradiția Bisericii Orientale”. În prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, oaspeți de seamă din țară și din străinătate au prezentat referate cu teme despre teologia Maicii Domnului. Evenimentul fost deschis prin cuvântul de binecuvântare al Înalt­preasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a vorbit despre rolul Maicii Domnului în teologia ortodoxă.

Conferința despre „Maica Domnului în tradiția Bisericilor Orientale” s-a des­fășurat pe parcursul a două sesiuni de comunicări. Prima dintre ele, dedicată exclusiv teologiei mariale, i-a avut ca invitați pe pr. prof. Jacob Tekeparambil, directorul Institutului Ecumenic
„Sfântul Efrem Sirul” din Kerala, India, şi pe pr. prof. univ. dr. Matteo Potoczny, prodecanul Facultăţii de Teologie catolică din Opole, Polonia. Primul invitat, pr. Jacob Tekeparambil, a vorbit despre „Maica Domnului în textele liturgice siriace”, evidenţiind în special atributele şi numirile Maicii Domnului din Breviarul liturgic siriac. Pr. Matteo Potoczny a subliniat în discursul său paralelismul dintre „Eva cea Veche și Eva cea Nouă”, după scrierile Sfântului Efrem Sirul şi Iacob de Sarug. Cea de a doua parte a conferinţei a început cu prezentarea pr. conf. dr. Constantin Băjău, de la Facultatea de Teologie din Craiova, care a vorbit despre „Textele patristice închinate Maicii Domnului, traduse în limba română”. Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată unei analize istorico-critice asupra perioadei de
cenzurare a textelor teologice, în vremea regimului comunist. Au luat cuvântul în acest sens dr. Tudor Nedelcea, de la Institutul „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, și dr. Silviu Nedelcu, de la Biblioteca Academiei Române.

Tot în cadrul evenimentului au fost lansate două lucrări recente, prima publicată la Editura „Mitropolia Olteniei” și intitulată sugestiv „Mireasa Luminii. Imnuri din Bisericile Siriene, închinate Prea­sfintei Născătoare de Dumnezeu”, și cea de a doua, publicată la Editura Eikon, semnată de dr. Silviu-Constantin Nedelcu, cu titlul „Cenzurarea presei ortodoxe în comunism”.

Simpozionul „Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor”

Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, județul Timiș, a fost gazda Simpozionului internațional de teologie „Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor”.

Manifestarea a debutat cu slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului săvârșită de părintele lect. dr. Adrian Covan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timi­șoara, în biserica veche a mănăstirii. Apoi, în sala de conferințe a mănăstirii, confe­rențiarii simpozionului au sus­ținut lucrările tematice pregătite. Cuvântul de binecuvântare al Înalt­preasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost transmis de către părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al eparhiei. Moderatorul sesiunii plenare a fost părintele conf. dr. Constantin Jinga, coordonatorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Timi­șoara.

Au susținut referate: prof. dr. Rasko Iovic, Facultatea de Teologie din Belgrad, Serbia, preot prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, preot prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facul­tății de Teologie din Oradea, și preot prof. dr. Gheorghe Petraru, Facultatea de Teologie din Iași.

Au luat parte la această manifestare preoți și teologi din Patriarhia Română, dar și cadre universitare de la alte centre teologice din Serbia și Bulgaria. De asemenea, au fost prezenți și studenți de la Facultatea de Teologie din Timi­șoara, care au avut posibilitatea de a cunoaște cum se prezintă o temă la nivel universitar. Studiile prezentate la acest simpozion vor fi publicate într-un volum.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns