Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, la Cluj-Napoca

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj a organizat la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa. Evenimentul a fost o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, luând parte peste 6.000 de tineri din 24 de țări.

Programul manifestărilor a început vineri, 4 septembrie, cu sosirea participanților în parcarea de la Sala Sporturilor şi cazarea lor în campusul Universitar Haşdeu.

Binecuvântare patriarhală pentru tinerii misionari europeni

Tinerii participanţi din România, majoritatea țărilor europene, precum și invitații din Orientul Apropiat și nordul Africii, purtând tricourile albastre cu însemnul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa, 2015, au străbătut străzile orașului spre locul unde a debutat oficial evenimentul. În fața Catedralei Mitropolitane din Cluj, de la ora 18:30, deschiderea oficială a întâlnirii s-a făcut în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a următorilor ierarhi: Înaltpreasfinți­tul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Prea­sfin­țitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșu­lui și Sătmarului. Au fost de asemenea prezenți și trei ierarhi străini: Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Arhiepiscop de Elista, din Rusia; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient; Preasfinți­tul Părinte Iona, Episcop de Obukhovo din Ucraina.

f

Evenimentul a fost binecuvântat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit participanților cuvântul intitulat: „Tinerii ortodocși – mărturisitori ai iubirii lui Hristos și misionari ai Bisericii“. După cuvântul de binecuvântare al Patriarhului României, IPS Părinte Mitropolit Andrei a amintit de vocația specială pe care tânărul creștin ortodox trebuie să o asume în societate.

La festivitatea de deschidere au fost prezente numeroase oficialităţi, autorităţi locale şi centrale. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca; acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeș-Bolyai“; Preasfinți­tul Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În cadrul deschiderii întâlnirii, câte o delegație formată din tineri din fiecare țară din cele 24 participante la Cluj-Napoca a rostit, fiecare în limba sa, salutul creștin „Hristos în mijlocul nostru!“, la care mulțimea a răspuns „Este și va fi“. Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu rugăciunea de seară săvârșită de Înalt­preasfințitul Mitropolit Iosif. La final, ierarhul a rostit meditația serii la Evanghelia de la Matei (19, 16-21), care consemnează conversația Mântuitorului cu tânărul bogat.

 

Activităţi diverse sub semnul Cuvântului lui Dumnezeu şi al rugăciunii

cSâmbătă, 5 septembrie, ziua a 2-a a Întâlnirii Tinerilor Orto­docși din Europa a început la ora 9:00 cu rugăciunea de dimi­neață săvârșită de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. La final, ierarhul a rostit o me­ditație la textul paulin de la I Timotei 4, 12-16: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale…“. Apoi, tinerii au participat la mai multe activități cultural-artistice. Dele­gațiile din țările străine au fost vizitate și de către ierarhii români și străini. La liceele centrale din municipiul Cluj-Napoca, a avut loc un program de dezbateri pe grupuri restrânse, activităţi de cunoaştere personală şi interacţiune coordonată, discuţii tematice şi schimb de experienţă.

Între orele 14.00-17.00 tinerii au luat parte la activităţi la alegere: vizitarea muzeelor clujene; vizitarea obiectivelor istorice şi religioase clujene trecute pe harta fiecărui participant; activităţi la Grădina Botanică – nature photo hunt, prezentări tematice, biodiversitate, conservarea ecosistemelor urbane etc. De asemenea, tinerii au participat la atelierele organizate în Piaţa Avram Iancu, unde au confecţionat brăţări, cruciuliţe, modelaj fimo, icoane litografiate şi altele, au participat la diverse spectacole, de muzică folk cu tineri chitarişti amatori sau la teatru interactiv cu scenete pregătite de tineri, au vizitat expoziţii de fotografie, grafică, iconografie, sculptură şi alte forme de artă vizuală şi plastică, au participat la prezentări tematice publice stradale şi de interior; schimburi de experienţă formale şi nonformale între liderii şi membrii asociaţiilor şi grupurilor de tineret din ţară şi Europa, au putut face turul oraşului medieval, fotografie urbană etc.

d

Părintele Zaharia Zaharou a conferențiat la Cluj-Napoca

Sâmbătă seara, 5 septembrie, tinerii ortodocși reuniți la Cluj-Napoca s-au întâlnit cu părintele arhimandrit Zaharia Zaharou, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Essex, Anglia. Părintele a susținut o conferință despre „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu“.

La conferința duhovnicească susținută la Sala Polivalentă din orașul transilvănean au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfin­țitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și alţi ierarhi români și străini prezenți la Cluj cu prilejul întâlnirii tinerilor ortodocşi. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui arhimandrit Zaharia Zaharou Crucea Patriarhală.

 

Liturghia solemnă la Catedrala Mitropolitană

Duminică, 6 septembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi români și străini, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Piața „Avram Iancu“ din orașul transilvănean a fost plină în timpul slujbei de miile de tineri participanţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa. Grupurile de tineri din eparhiile țării noastre și din străinătate au purtat costume populare, steaguri și însemne specifice.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită, pe un podium amenajat în fața Catedralei Mitropolitane, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Justinian, Arhiepiscop de Elista (Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii); PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient); PS Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Biserica Ortodoxă Ucraineană); PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Răspunsurile Sfintei Liturghii au fost cântate alternativ în limbile română, greacă și slavonă de către corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și de tinerii prezenți la slujbă, care au avut cărticele cu textul Sfintei Liturghii.

În această duminică, Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Pildei nunții fiului de împărat, rostită de Mântuitorul Iisus Hristos și consemnată la Matei 22, 2-14. După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de învățătură intitulat: „Haina de nuntă cerească – lumina sufletului curat“. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ierarhilor prezenți, precum și unor instituții care au sprijinit organizarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că pentru anul viitor ștafeta este preluată de Arhiepiscopia Bucureștilor, care va organiza întâlniri cu tinerii și cu profesorii de religie. „În 2016 vom avea la București o Adunare Națională a Tinerilor Ortodocși, urmată de un Congres internațional al responsabililor cu educația religioasă. 2016 este în Patriarhia Română Anul omagial al educației tineretului creştin-ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. Dorim să abordăm tema educației creștine într-o formă mai intensă și să ne ocupăm și de cei care ajută la formarea tinerilor, la educația lor religioasă, într-o lume care se secularizează, într-o lume în care valorile creștine nu sunt apreciate“, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul României a dăruit Diploma omagială și medalia omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ următorilor ierarhi străini și oficialităților publice care au sprijinit evenimentul de la Cluj-Napoca: IPS Justinian, Arhiepiscop de Elista; PS Qais, Episcop de Erzurum; PS Iona, Episcop de Obuchovo; Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj; Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit, de asemenea, pentru Catedrala Mitropolitană o cruce de binecuvântare, Sfânta Evanghelie și mai multe cărți de folos liturgic, pastoral și teologic, iar credincioșilor prezenți, iconițe cu chipul Maicii Domnului.

Duminică, 6 septembrie, de la ora 15:00, în Parcul Central a avut loc un concert de muzică populară, prilej cu care au fost prezentate tradiţiile specifice ale fiecărei ţări participante printr-o paradă a costumelor populare şi dansuri tradiţionale. Tot în Parcul Central, în Zona activităţilor interactive au avut loc concursuri de îndemânare, de echilibru, compunerea de slogane, catrene rimate, au fost prezentate impresii şi au fost lansate mesaje pentru întâlnirea tinerilor din 2016. De la ora 18:00 a avut loc Procesiunea Tinereţii din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană, pe parcursul căreia tinerii au intonat cântece religioase. La ora 19.30 s-a făcut rugăciunea de seară, în fața Catedralei Metropolitane, urmată de „Meditaţia Zilei“. Apoi, de la ora 20.30, a avut loc un concert extraordinar de muzică folk în Piaţa Unirii.

b

Festivitatea de încheiere

Festivitatea de încheiere a evenimentului a avut loc luni, 7 septembrie, în Sala Sporturilor din Cluj-Na­poca, în prezența Prea­­fe­ricitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a ierarhilor români și străini. Cu această ocazie au fost adresate mulțumiri instituțiilor care au organizat evenimentul: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; Secretariatul de Stat pentru Culte, Prefectura Județului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat și patronat evenimentul de la Cluj-Napoca, precum și ierarhilor români și străini care au fost prezenți.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înalt­preasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru că și-a asumat o lucrare atât de mare și importantă: „Mulțumim pentru curaj și multa osteneală pe care ați luat-o pentru a urmări în detaliu pregătirea acestui eveniment și desfășurarea lui“. În continuare, Preafericirea Sa a spus că entuziasmul și evlavia tinerilor ortodocși arată că Ortodoxia este o credință vie și dinamică. „Ortodoxia este cea mai veche Biserică din punct de vedere istoric, este Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, a Sinoadelor Ecumenice, este Biserica mărturisirii dreptei credințe de-a lungul veacurilor, dar prin dumneavoastră vedem că cea mai veche Biserică este și o Biserică tânără, dinamică. Frumusețea Ortodoxiei dinamice se vede în tineretul evlavios, înțelept, cuminte și prietenos. Vă îndemn să păstrați această frumusețe a comuniunii tinereții și să vă inspirați din ea pentru a organiza întruniri în Bisericile de acasă. Noi am rămas impresionați de binecuvântarea pe care Dumnezeu a dăruit-o prin voi, tinerii“, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.

În cadrul festivității de închidere, reprezentanți ai delegațiilor tinerilor din țară și străinătate și organizatorii au prezentat câteva impresii despre Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa, de la Cluj-Napoca. Un moment deosebit a fost predarea ștafetei organizatorice către delegația Arhiepiscopiei Bucureștilor, condusă de părintele Mihai Aurel, vicar eparhial. Festivitatea s-a încheiat cu rugăciunea înainte de călătorie rostită de Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și binecuvântarea finală rostită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

a

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns