Cetatea Sibiului s-a transformat, în perioada 6-9 septembrie, în capitala tineretului ortodox din întreaga lume. La Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) care a avut loc la Sibiu, au participat peste 3.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, din România și din alte țări, între care Republica Moldova, Grecia, Serbia, Germania, Portugalia, Elveția, Turcia, India. La cea de-a cincea ediție a ITO, tinerii au avut posibilitatea să se roage împreună, să contribuie la diferite ateliere tematice sau să se bucure de activitățile culturale și recreative pregătite, să asculte conferențiari și concerte. Peste 450 de voluntari ITO au pregătit spațiile de cazare în cele cinci unități de învă­țământ unde au avut loc activitățile.

 

Festivitatea deschiderii oficiale a ITO 2018, de joi, 6 septembrie, a fost un adevărat spectacol al tinereții și al bucuriei de a trăi frumos credința străbună. Tinerii au fost primiți de gazde în Piața Mare, alături de oaspeți de seamă veniți să binecuvânteze această manifestare unică, să-i încurajeze pe participanți, să le vorbească și să-i asculte. Organizatorii au pregătit două scene în Piața Mare pentru ca festivitatea să capete amploarea unei adevărate sărbători.

Au luat parte Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltprea­sfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori și din eparhii ale țării, secretarul de stat pentru Culte, dl Victor Opaschi, consilierul din cadrul Ministerului Educației Naționale, dl Romeo Moșoiu, prefectul județului Sibiu, dna Adela Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, dl Marcel Luca, primarul Sibiului, dl Astrid Fodor, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, dl pr. prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, dl general Ghiță Bârsan, ambasadorul Emil Hurezeanu, precum și alți numeroși oaspeți.

 

 

După intonarea imnului de stat de către fanfara militară și Grupul vocal „Anatoly” din Brașov, a urmat prezentarea delegațiilor participante din țară și din străinătate. Moderatorii serii au fost omul de televiziune Dan Negru, actorul Ovidiu Cuncea și actrița Alexandra Șerban-Zavate.

Festivitatea a continuat cu o slujbă de Te Deum oficiată de PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, după care au urmat cuvintele de salut adresate tinerilor de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de oficia­litățile prezente.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la Sibiu încă de miercuri, 5 septembrie, unde, după primirea oficială de la Aeroportul Internațional Sibiu, împreună cu IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și PS Părinte Episcop-vicar Ilarion Făgărășanul, în prezenţa oficialităţilor locale, a sfințit Cantina „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Sibiului, care va deservi elevii de la două instituții de învățământ și cazuri sociale. La festivitatea de deschidere a manifestării, Preafericirea Sa a adresat tinerilor cuvântul intitulat Credinţa în Dumnezeu şi dragostea de neam au susţinut lupta pentru unitate națională.

IPS Părinte Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe tineri să folosească timpul dedicat activităților diverse pentru a se îmbogăți sufletește, a lega prietenii și a cinsti împreună pe Dumnezeu. „Vă invităm să petreceți aceste câteva zile la Sibiu, cetatea de suflet a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (1864-1873), unul dintre marii promotori ai unității noastre naționale în rândul românilor transilvăneni din a doua jumătate a secolului al 19-lea, de la a cărui naștere se împlinesc 210 ani. Suntem încredin­țați că toate activitățile din aceste zile: întâlnirile, dezbaterile, atelierele de lucru, împletite cu alte bucurii: prieteniile, muzica, descoperirea valorilor etnografice, precum și cele culturale din muzeele Sibiului vă vor îmbogăți sufletește și vor înnoi în inimile voastre curate dragostea față de țară și față de Biserica strămo­șească, întărind conștiința unității și identității noastre naționale”, a spus Mitropolitul Ardealului.

În a doua parte a festivității, organizatorii au pregătit tinerilor mai multe surprize. Spectacolul artistic a fost deschis de Grupul vocal „Anatoly”, care a interpretat pricesne, iar mai apoi alături de ei au urcat pe scenă interpreții Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic. Acestora li s-au adăugat Corul de copii „Concertino” din Gura Râului, corul Parohiei din Irești, Vrancea, preotul Doru Gheaja și pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Piața Mare a răsunat de pricesnele, cântecele patriotice și populare pregătite de artiștii invitați. Spectacolul a conținut și momente de poezie oferite de actorul Florin Coșuleț, sceneta „Meșterul Manole”, interpretată de studenți la actorie și membri ai Ansamblului „Junii Sibiului”. Spectacolul a adus bucurie și entuziasm în rândul tinerilor, care au cântat în Piața Mare alături de cei de pe scenă, s-au prins în hore, au aprins lumini și au intonat într-un cor de mii de glasuri imnul ITO 2018. În cadrul festivității a fost adusă și aprinsă torța ITO 2018.

 

Dezbateri şi activități la alegere

În a doua zi a întâlnirii, tinerii au dezbătut cele patru teme propuse pentru discuțiile de la ateliere: Nevoia mea de Biserică – între reflex și realitate; Updatarea/Actualizarea Bisericii: Biserica 4.0; Nevoia de dezvoltare personală: Poate fi Biblia manual de dezvoltare personală?; Biserica – validarea fericirii/mântuirii.

Vineri  dimineaţă au participat la un scurt program de rugăciune în mai multe biserici din Sibiu, după care s-au îndreptat către şcolile desemnate pentru a avea loc dezbaterile. În sălile de clasă au avut loc discuţii în grupuri de maximum 20 de tineri, din diferite regiuni ale ţării, iar după prânz, au avut program de vizitare a Sibiului, cu activități la alegere: vizitarea muzeelor sibiene și a centrului istoric ş.a.

Tot vineri, 7 septembrie, tinerii au umplut Sala „Transilvania” din Sibiu, unde au ascultat conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”, susținută de ambasadorul Emil Hurezeanu și moderată de pr. conf. dr. Constantin Necula. „Dincolo de această sărbătoare a neamului, a credinței, a nădejdii, a dragostei, trebuie să ne găsim sprijin, duhovnici, îndrumători în înaintașii de care avem nevoie astăzi, dar și în semenii noștri, în contemporanii noștri pe care îi avem de-a dreapta și de-a stânga noastră”, le-a transmis Emil Hurezeanu.

După conferință, tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea Unității, de la Sala „Transilvania” spre Piața Mare. La Catedrala Mitropolitană din Sibiu au fost întâmpinați de IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a oficiat o slujbă de mulțumire și de binecuvântare. „Voi aveți cea mai mare îndreptățire de a spune nu răului. Atenție, deci, pe drumul pe care mergeți, înțelegeți ceea ce vă spun părinții și țineți legătura cu ei, pentru că veți deveni și voi părinți. În drumul acesta aveți un temei puternic în iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de Biserica în care v-ați născut, ați crescut și în care sperați să rămâneți până la sfârșitul vieții împreună cu Hristos. Hristos este în mijlocul nostru!”, a spus ierarhul.

A doua zi din programul ITO 2018 s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare din toate zonele țării, susținut de Ansamblul „Cindrelul – Junii Sibiului”.

Sfânta Liturghie și ateliere 
la Muzeul „ASTRA”

A treia zi din programul ITO i-a adunat pe cei peste 3.000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe podiumul de pe lac și să dea răspunsurile liturgice. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte IPS Mitropolit Laurențiu, IPS Mitropolit Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), IPS Juraj Stranský, Arhiepiscop de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă din Ținu­turile Cehiei și Slovaciei), PS Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), PS Episcop Nektarios de Arsinois ­(Biserica Ortodoxă a Ciprului), PS Episcop Athanasius de Lodz and Poznan (Biserica Ortodoxă a Poloniei). Din soborul de slujitori au făcut parte arhi­mandriți și preoți din Bisericile Ortodoxe surori și din țară. Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori au transmis la final mesaje către tineri.

Programul a continuat cu mai multe ateliere de creație, jocuri, activități educative și nenumărate surprize pregătite de organizatori sub mottoul „Satul român în Centenarul Marii Uniri”. Tinerii au fost împărțiți apoi pe grupe de lucru și au avut posibilitatea să învețe vechi meșteșu­guri tradițio­nale, să se joace precum copiii și tinerii de odinioară, să viziteze casele, gospodăriile, bisericile vechi, ansamblurile agricole și toate exponatele din cele peste 100 de hectare ale Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Tinerii au participat la ateliere de olărit, de împletit brățări, pictură pe lemn și sticlă, de împletit paie, de prelucrare artistică a lemnului, de muzică tradițională, de împletit cosițe și de țesut brățări.

De asemenea, în cadrul proiectului „Țăranul român de la război la Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul de Identitate Națio­nală – România Centenară, Complexul Național Muzeal „ASTRA” le-a pregătit tinerilor, pe lângă atelierele amintite, și un program destinat rememorării perioadei din timpul Primului Război Mondial. Tinerii au participat și la o de­monstrație de mânuire a armelor și de prezentare a uniformelor și echipamentului militarilor români din Primul Război Mondial.

Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică ușoară susținut de ­Andra și trupa Compact B în Piața Mare din Sibiu.

Delegația Arhiepiscopiei Craiovei 
a primit torța pentru ITO 2019

ITO 2018 s-a încheiat duminică, 9 septembrie, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte IPS Părinte Mitropolit Laurențiu, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Naum de Ruse și PS Qais, Episcop de Erzurum, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate. Cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a tâlcuit Evanghelia din Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, iar tinerii prezenți au cântat pricesne.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu le-a mul­țumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, auto­rităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor paricipanți. Consilierul prezi­dențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis. De asemenea, tinerii au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la ateliere din acest an. La final, delegația Arhiepiscopiei Craiovei, organizatoarea ITO 2019, a primit torța și i-a invitat pe tineri la anul în cetatea Băniei. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului ITO 2018.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter