Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, Iași, 2017

Peste 6.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani au fost prezenți, în perioada 1-4 septembrie, la Iași, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, ediția 2017. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în seara zilei de 2 septembrie, în Grădina Palas, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfin­țitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a unui sobor numeros de ierarhi și preoți și a tuturor delegațiilor din străinătate și din România.

Evenimentul a început cu prezentarea delegațiilor participante, după care a fost săvârșită o slujbă de Te Deum și a fost intonat Imnul Național.

Moderatorii festivității de deschidere – jurnalistul Daniel Buzdugan și Roxana Chebac – au făcut o prezentare succintă a fiecărei delegații, după care au urmat cuvântul Înaltpreasfin­ți­tului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cel al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, a avut loc aprinderea făcliei, menținută pe tot parcursul întâlnirii de la Iași.

Sâmbătă, 2 septembrie, după participarea la Sfânta Liturghie, săvârșită în mai multe locașuri de cult din Iași, au fost organizate sesiuni de dezbateri pe ateliere de lucru, cu tema „Tânărul în căutarea libertății”. Seara, participanții s-au rugat împreună și au audiat conferința susținută de părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Dumini­că, 3 septembrie, participanții au mers la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi la un altar de vară din proximitatea Catedralei Mitropolitane.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfin­țitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios și Vianis, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.

Din sobor au făcut parte: IPS Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki și Kumurdo, IPS Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum și vicar al Patriarhiei Antiohiei, PS Părinte Nicholas, Episcop de Amathundas și vicar al Mitropoliei de Limassol, PS Părinte Antonie de Orhei, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și PS Părinte Damaschin Dorneanul, Epis­cop-vi­car al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Înainte de începerea slujbei, Înaltprea­s­fințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut un scurt cuvânt de învățătură.

După citirea Evangheliei, Înaltprea­s­fințitul Părinte Andreas a citit mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și hirotonia întru preot a diaconului Florin Ionuț Braiș. Spre finalul slujbei, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a prezentat mesajul transmis de Președinția României.

De asemenea, cinci olimpici din Moldova, care au obținut rezultate excepționale la concursuri internaționale, au primit de la Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni.

Programul Întâlnirii Interna­ționale a Tinerilor Ortodocși a conti­nuat cu „Târgul Mește­rilor Populari” și „Festivalul Bucuriei” în Parcul Expoziției și cu un spectacol de muzică folk, organizat în Grădina Botanică. Seara a avut loc „Marșul Tinereții”, care a pornit din Parcul Copou până la Catedrala Mitropolitană, ziua încheindu-se cu un concert în fața Palatului Culturii.

Luni, 4 septembrie, a avut loc la Iași festivitatea de încheiere a ITO 2017. Unul dintre cele mai importante momente l-a reprezentat predarea ștafetei și a torței întâlnirii către repre­zen­tanții Arhiepiscopiei Sibiului, organizatorii de anul viitor ai ITO. Ștafeta a fost preluată de părintele Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, delegat al Înaltprea­sfin­țitului Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, iar tinerii sibieni Teodora Șpan și Vincențiu Bășa au primit torța ITO, adresând tuturor o invitație de participare la ediția de anul viitor de la Sibiu.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns